Turvapaikanhakijoiden tekemät valitukset kielteisistä päätöksistä voivat jopa viisinkertaistua uusien turvapaikkahakijoiden myötä. Valtiolle se tarkoittaa 3,8 miljoonan euron kustannuksia.

Vaikka uusien turvapaikanhakijoiden valituksia ei ole vielä ehtinyt tulla Helsingin hallinto-oikeuteen käsiteltäväksi, tulevista määristä on keskusteltu sisäisesti hallinto-oikeudessa sekä oikeusministeriön kanssa, Helsingin hallinto-oikeuden ylituomari Liisa Heikkilä kertoo.

Arvioita valituksien määrän kasvusta on tehty useita, joista yksi on määritelty alkuvuoden budjetin laatimisen yhteydessä. Silloin turvapaikanhakijoiden määräksi arvioitiin 15 000. Tämän luvun mukaan hallinto-oikeus vastaanottaisi jatkossa vuosittain 5 000 turvapaikkahakemuksien valitusta, kun normaalisti määrä on ollut tuhat hakemusta vuodessa.

Käsittelyaika yli puoli vuotta

Arviot ovat jonkin verran alakanttiin, sillä syyskuuhun mennessä turvapaikanhakijoita oli tullut lähes 18 000. Ja jos uusia turvapaikanhakijoita tulee tänä vuonna oletetut 35 000, kasvaa valitusten määrä jopa 20 000:teen ja kustannukset sen mukaisesti.

– On ollut jo pitkään tiedossa, että 15 000 turvapaikanhakijaa ei riitä arvioksi. Selvitämme hallinto-oikeuden ruuhkaa muun muassa uudella henkilökunnalla, Heikkilä sanoo.

Valitusten keskimääräinen käsittelyaika on tällä hetkellä noin puoli vuotta, mutta tulevina vuosina se saattaa pidentyä jonkin verran.

– On vaikeampi arvioida, kuinka paljon, koska emme tiedä, miten nopeasti saamme uuden henkilökunnan täyden työpanoksen käyttöön.

”Nyt on hyvä hetki selvittää”

Perussuomalaisten kansanedustaja ja lakimies Ville Tavio toteaa, että nyt olisi hyvä hetki selvittää tarvittavia keinoja valituksien käsittelyissä.

– Yhden tuomarin kokoonpano kolmen sijasta helpottaisi ruuhkia, Tavio pohtii.

Yhden tuomarin kokoonpanolla tarkoitetaan sitä, että nykyisen kolmen tuomarin käsittelymenettelyn sijaan yksi tuomari käsittelisi valitukset.

– Samoin voisi selvittää, onko hallinto-oikeuden mahdollista käsitellä valitus ainoana tuomioistuimena niin, että valittaminen korkeimpaan hallinto-oikeuteen ei olisi mahdollista, Tavio jatkaa.

Turvapaikkahakemuksien valituksia käsitellään ainoastaan Helsingin hallinto-oikeudessa. Tavio pohtii myös sitä, voisiko toimintaa laajentaa muihin hallinto-oikeuksiin. Oikeusministeriössä tehdään parhaillaan selvitystä turvapaikkahakemusten valituksien käsittelymenetelmistä.

Päätöstä odotetaan Suomessa

Koko turvapaikkahakemuksen prosessi etenee niin, että ensin Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen turvapaikan saamisesta puhuttelun perusteella. Tämä prosessi kestää keskimäärin viisi kuukautta. Jos päätös on kielteinen ja hakija valittaa hallinto-oikeuteen, lopullisen päätöksen saamisessa voi mennä yli vuoden. Turvapaikanhakija saa odottaa päätöstä Suomessa.

– Palautus omaan maahan ennen oikeuden päätöstä olisi ristiriidassa perustuslaillisen oikeusturvan kanssa. Tämän muuttamiseen vaadittaisiin vahva poliittinen yksimielisyys, Tavio sanoo.

Jos hakija saa kielteisen päätöksen, hänen täytyy poistua maasta välittömästi. Poliisi tai Rajavartiolaitos toimittaa hakijan pois Suomesta.

VERA MIETTINEN

Tagit