Perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen perjantai-iltana eduskunnassa alkaneelle ja lauantaina aamuyönä päättyneelle puheenvuorolle kertyi pituutta yli kahdeksan tuntia, mikä lienee eduskunnan epävirallinen ennätys. Tynkkynen kävi puheenvuorossaan läpi perusteellisesti kiveäkään kääntämättä, miksi EU-paketti on huono Suomelle, Euroopalle ja EU:n vakaudelle.

Sebastian Tynkkynen sanoo, että tällä viikolla perussuomalaiset tekivät eduskunnassa kaiken, mitä tehtävissä on, jotta kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat harkitsisivat vielä kerran omaa kantaansa koskien EU-elvytyspakettia.

– Nyt on siinä mielessä todella hyvät fiilikset. Samalla me perussuomalaiset olemme luoneet viiden päivän aikana valtavan kansalaispaineen niitä edustajia kohtaan, jotka pyrkivät luovuttamaan Suomen itsemääräämisoikeutta ja lähettämään neljä miljardia suomalaisten verorahoja talouksiaan vastuuttomasti hoitaneille maille, Tynkkynen sanoo.

EU-asioita tarkastellaan Suomessa kapeasta näkökulmasta

Tynkkynen kertoo, että ennätyksellisen pitkä eduskuntapuheenvuoro ei ollut spontaani vaan harkitun valmistelun tulos. Tynkkynen sanoo puheellaan halunneensa vääntää muutosta siihen, että politiikan viitekehyksessä Suomessa EU-asioita yleensä tarkastellaan hyvin kapeasta, vain senhetkisestä näkökulmasta.

– Yleensä ei koskaan ole aikaa tai mahdollisuutta tarkastella koko sitä kokonaisuutta, miten EU on vuosien aikana kehittynyt ja mihin suuntaan EU on juuri nyt menossa. Omassa puheessani halusin käydä läpi koko kehityksen kokonaisuuden, jotta paremmin hahmottuisi se, kuinka olemme kovaa vauhtia matkalla kohti liittovaltiota. Elpymispaketti on liittovaltion kulmakivi, jos se toteutuu, se mahdollistaa niin paljon uusia ovia integraatiolle.

Tynkkynen sanoo, että kun Suomessa puhutaan EU-politiikasta, harmillisen usein seurataan vain EU:ssa parhaillaan meneillä olevaa pientä muutosta, ilman että EU:ta tarkasteltaisiin laajemman perspektiivin kautta.

Tynkkynen katsoo, että EU-liittovaltiokehitys etenee hivuttamalla ja siksi muutosta on usein vaikea havaita.

– Kun EU tarpeeksi ottaa pieniä askeleita – yksi toisensa jälkeen – me lopulta löydämme itsemme liittovaltiosta. Siksi olisi tärkeää olla enää ottamatta uusia askeleita, varsinkaan näin isoa askelta kuin mitä elvytyspaketti on, koska se muuttaisi EU:n luonteen täysin.

Kansa heräsi – vanhat puolueet paniikissa

Tynkkysen puhe ei luonnollisesti miellyttänyt hallituspuolueita. Esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Emma Kari viittasi demokratian halventamiseen ja vertasi perussuomalaisten puhevyörytystä trollaamiseen. Rkp:n Anders Adlercreutzin mielestä Tynkkysen olisi ollut parempi jättää ”peli kesken”.

Tynkkynen itse katsoo, että kritiikin takana on pelkoa.

– Muut puolueet ovat paniikkitilassa sen vuoksi, että tällä viikolla olemme voineet puhua EU-politiikasta, kenties avoimemmin kuin koskaan, ja samalla olemme paljastaneet suunnan, mihin ollaan menossa.

Tynkkynen huomauttaakin, että elvytyspakettikeskustelu kiinnostaa laajasti kansaa. Perussuomalaisten puhevyörytystä on voinut seurata reaaliaikaisesti eduskunnan verkkosivuilta.

– Eduskunnan täysistunnot ovat usein olleet kenties hieman tylsiä ja vähän seurattuja, mutta tällä viikolla näin ei ole ollut, vaan ne ovat nousseet Suomen seuratuimpien ohjelmien joukkoon. Yle Areenasta näkee, kuinka täysistunnot, joissa olemme keskustelleet elvytyspaketista, ovat keränneet yli puolen miljoonan yleisöjä, eli on syntynyt eräänlainen lumipalloefekti. Se kertoo siitä, että kansa on nyt herännyt. Muille puolueille ei jää muita vaihtoehtoja kuin moittia perussuomalaisia ja syyttää trollauksesta silloin, kun puhumme niistä tärkeistä asioista, mistä kansan olisi pitänyt kuulla jo kauan sitten.

Varapuhemies Tarja Filatovin (sd) mielestä Tynkkysen puhe olisi ollut ihmisten ajan väärinkäyttöä. Tynkkynen kuitenkin huomauttaa, että eduskunnan puhemiehen tehtävänä on turvata jokaisen kansanedustajan perustuslailliset oikeudet.

– Käsittämätöntä, että puhemies lähtee politikoimaan tällä asialla ja yrittää saada kansanedustajan valtiopäivätoimien hoitamisen näyttämään ikään kuin trollaamiselta. Se ei ole sopivaa puhemiehen arvovallalle, Tynkkynen sanoo.

Keskustelu olisi pitänyt käydä jo viime kesänä

Tynkkynen huomauttaa, että keskustelu elvytyspaketista olisi pitänyt tehdä jo viime kesänä.

– Siis heti sen jälkeen, kun pääministeri Sanna Marin oli neuvotellut elvytyspaketin sisällöstä. Valitettavasti, vaikka aikaa olisi ollut hyvin, eduskunta oli tuolloin kesätauolla. Perussuomalaiset vaati tuolloin, että EU-pakettia oltaisiin alettu käsitellä heti, jotta olisi ollut tarpeeksi aikaa haastaa tuoreeltaan ministerien näkemyksiä ja argumentteja.

– Sellaiseen ei ollut mahdollisuutta. Myöhemminkin, kun EU-elvytyspakettia on käsitelty, ne tilaisuudet ovat olleet lyhyitä tunnin pyrähdyksiä ja ministeri tyypillisesti on vain vastannut yhteen kysymykseen, jonka jälkeen on siirrytty toiseen kysymykseen ilman, että on ollut mahdollisuuksia vastakysymyksiin. Hyvä sentään, että keskustelu ehdittiin näin viime hetkillä käydä.

Elvytyspaketin puolustajat sortuivat jankkaukseen

Elvytyspaketin puolesta eduskunnassa kuultuja argumentteja Tynkkynen pitää heikkolaatuisina.

– Aika usein kuultiin esimerkiksi jankkausta siitä, kuinka elvytyspaketti olisi vain kertaluonteinen ratkaisu, vaikka sekin argumentti on kumottu jo moneen kertaan ja osoitettu virheelliseksi. Sehän tiedetään, että esimerkiksi EU-komissaarit ovat jo suunnitelleet, kuinka elvytyspakettia voidaan käyttää tulevien tukipakettien pohjaratkaisuna.

Eduskunta on äänestämässä EU-elvytyspaketista ensi viikolla.

SUOMEN UUTISET