

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ulkomailla syntyneet naiset ovat eläkejärjestelmän aikapommi – puuttuvat työtulot johtavat tukiriippuvuuteen myös elämän ehtoolla
Lähes puolet ulkomailla syntyneistä naisista on Ruotsissa vailla työtä, eikä heille siten kerry työeläkettä. Tuilla eläminen on Pohjoismaissa varteenotettava vaihtoehto matalapalkkaiselle työlle ja se rapauttaa maksajien uskoa eläkejärjestelmään. Hallitsemattoman maahanmuuton lasku kasvaa ja sitä kuitataan vielä vuosikymmeniä.
Ulkomailla syntyneiden naisten työllisyysasteen nostaminen on ratkaisevan tärkeää syrjäytymisen vähentämiseksi ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi Ruotsissa, todetaan Dagens Nyheterin julkaisemassa mielipideartikkelissa.
Tärkeää se on myös eläkejärjestelmän rahoituspohjan kestävyyden kannalta. Puhumattakaan yksittäisen naisen taloudellisen riippumattomuuden vahvistamisesta eläkkeelle jäämisen jälkeen.
Kotoutumisen tulokset laihoja
Euroopan ulkopuolella syntyneistä naisista 43 prosenttia on Ruotsissa vailla työtä. Naisten eläkeodote on ylipäänsä matala alhaisen tulotason ja lyhyen työhistorian takia. Tämän takia suurin osa heistä on riippuvaisia tukijärjestelmästä loppuelämänsä ajan.
Vieraskielisten naisten kotouttaminen on erityisen tärkeää. Tulokset eivät vain tähän mennessä ole olleet rohkaisevia. Valtiopäivien selvityksen mukaan naiset kyllä osallistuvat perehdytykseen ja valmennukseen mutta vailla mainittavaa tulosta.
Eläkejärjestelmän uskottavuus koetuksella
Pohjoismaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa kyse on myös ansaintaloukusta, työnteon puuttuvista kannustimista. Matalapalkka-alalla eläkkeen kertymien on sen verran verkkaista, että takuueläke on kilpailukykyinen vaihtoehto työnteolle.
Syrjäytyminen työmarkkinoilta on virittänyt eläkejärjestelmään aikapommin, jossa suuri joukko ulkomailla syntyneitä naisia on jäämässä eläkeläisköyhälistöksi. Samalla koko järjestelmän uskottavuus joutuu koetukselle, kun työllisten on kannettava myös takuueläkkeiden kasvavat kustannukset, DN varoittaa.
Suomikin on hyvinvointivaltio
Talouselämä laski, kuinka kauan keskituloisen suomalaisen täytyy työskennellä, jotta hänelle kertynyt eläke yltää samaan kuin samana aikana ei päivääkään töissä ollut naapuri saa toimeentulotukea.
Töissä ahkeroivan henkilön Talouselämä laski ansaitsevan 2 968 euroa kuukaudessa. Tämä oli Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa 2022 suomalaisten mediaanisumma palkoissa ja palkkioissa.
Mediaanipalkkalaisen täytyy työskennellä 22,7 vuotta ennen kuin hänen kuukausieläkkeensä ylittää sen summan, jonka töissä käymätön naapuri kuittaa tukina.
Miesten keskimääräinen kokonaiseläke oli Suomessa viime vuonna 2 070 euroa ja naisten 1 658 euroa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kokonaiseläke ansaintaloukku taloudellinen riippuvuus Euroopan ulkopuolella syntyneet naiset mediaanipalkka tukiriippuvuus keskituloinen työtön hallitsematon maahanmuutto ulkomailla syntyneet eläkejärjestelmä työvoiman ulkopuoliset takuueläke hyvinvointiyhteiskunta vieraskieliset matalapalkka-alat Työllisyysaste Syrjäytyminen Työeläke Eläke
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuutolla ei saa korjattua kestävyysvajetta – vain aniharvoilla maahanmuuttajaryhmillä on positiivinen vaikutus julkiseen talouteen

Valtiovarainministeri Purra MT:n kolumnissaan: Suomen väestökehitys on ankeaa – ”Halpamaahanmuutto ei pelasta”

Rostila: Onko Stubb ottanut etäisyyttä aiempiin maahanmuuttokantoihinsa?

Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: ”Auttamisesta on tullut oman moraalisen ylemmyyden korostamista”

Moni koulutettu viisikymppinen kohtaa työllistymisen vaikeudet – Purra kehottaa myös työnantajapuolta katsomaan peiliin: ”Ryhmässä on suuria osaajia, joilla on paljon annettavaa työmarkkinoille”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.