Vaalitarkastuslautakunta on saanut tähän mennessä jo 900 valitusta koskien Ruotsin valtiopäivävaaleja.

Valituksen aiheena on Ruotsin yleisradion mukaan tavallisimmin se, että eri tasoilla tapahtuneen vaalivilpin takia ruotsidemokraatit menettivät useampia paikkoja parlamentissa.

Tilanne on poikkeuksellinen ja onkin mahdollista, että vaalit joudutaan uusimaan joillakin äänestysalueilla. Valitusten jättöaikaa on jäljellä syyskuun loppuun asti.

Vaalitarkastuslautakunnan kansliapäällikkö Cecilia Persson pitää tilannetta poikkeuksellisena.

– Näin on, en keksi sille mitään muutakaan sanaa, kun istumme täällä 900 valituksen keskellä, hän sanoo. Osa valituksista on tosin identtisiä ja kopioitu sosiaalisen median asiaa koskevasta vetoomuksesta. Valituksia on lähetetty myös Etyjin vaalitarkkailijoille sekä muille viranomaisille.

Epäiltyä vaalivilppiä on joka tapauksessa huomattavasti enemmän kuin vuoden 2014 valtiopäivävaalien yhteydessä ja monissa niistä kerrotaan epäasiallisesta vaikuttamisesta. Suomen uutisissa kerrottiin jo aiemmin Gatestone-ajatushautomon vaaleissa havaitsemista asiattomuuksista. Myös tilanne äänestyspaikalla on saattanut olla kaoottinen tai sekava.

Vaalit voidaan uusia

– Monet ovat olleet tyytymättömiä siihen, että äänestysliput oli laitettu esille siten, että kaikki kyseisessä tilassa olijat näkevät äänestäjän puoluevalinnan. Äänestyslippuja on ollut myös kateissa ja henkilö on voitu merkitä vaaliluettelossa jo äänestäneeksi, vaikka hän itse väittää toista, Persson kuvailee.

Valtiotieteilijän mukaan on mahdollista, että myös valtiopäivävaalit voidaan uusia ja tilanteen ollessa vasemmisto- ja oikeistoblokkien välillä lähes tasan sillä voisi olla arvaamattomankin suuri merkitys.

SUOMEN UUTISET