Valtiovarainministeri Riikka Purra ja perussuomalaiset jatkavat määrätietoisesti yhteisesti sovitulla linjalla kohti tasapainoista valtiontaloutta. Se tietää etujen leikkauksia sekä veronkorotuksia mutta ”joustamaan joutuvat kaikki”. Lisäsopeutusta on luvassa jo kuluvalle vuodelle.

Hiihtolomakausi on meneillään, maassa rauha ja poliittisia lakkoja ei juuri nyt ole käynnissä. Lakkoja ei Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapalan havainnon mukaan järjestetäkään kesä- eikä hiihtolomilla, ”silloin kun se on vaikeata näille järjestöille itselleen”.

– Mikäli lomalaisten loma menee pieleen lakkojen takia, niin ehkä sympatia vähän heikkenisi, totesi valtiovarainministeri Riikka Purra HAAPALA-TV:n haastattelussa juuri eduskunnan kyselytunnin alla.

Purran mukaan poliittisia lakkoja tullaan näkemään siihen saakka, kunnes ”lainsäädäntö on voimassa”. Silloin puhutaan syksystä ja tuolloin tes-kierroskin voi olla jo käynnissä.

Uudistukset on tehtävä

– Hallitus toteuttaa hyvin maltillista reformiuudistuspakettia, joka olisi tässä maassa pitänyt tehdä vuosia ja vuosikymmeniä sitten mutta selkäranka ei selvästikään ole riittänyt. Mutta nyt riittää, kommentoi Purra väitteitä siitä, että hallitus olisi ajamassa työmarkkinoita kaaokseen.

– Kyse on poliittisista lakoista. Ne on suunnattu hallitusta vastaan, hallitusohjelmaa vastaan. Kyse ei ole palkoista eikä työehtosopimusneuvotteluista, vaan hallituksen vastustamisesta.

– Nämä uudistukset pitää tehdä tässä maassa ja olen aivan varma, ettei salista löydy sellaista puoluetta myöskään oppositiosta, joka näitä peruuttaisi.

Menoleikkauksia ja veronkorotuksia

Hallituksen kehysriihestä odotetaan tiukkaa vääntöä, sillä menojen leikkaustarpeen on arveltu olevan kolmen miljardin euron luokkaa. Huhtikuussa ovat käytössä uusimmat luvut, joiden perusteella päätöksiä tehdään.

– Selvää on, että tulemme tekemään miljardien toimia ja se edellyttää suoria menoleikkauksia sekä veronkorotuksia.

Lisätoimia on luvassa myös kuluvalle vuodelle. Tämä johtuu EU:n finanssipoliittisista säännöistä (liiallisen alijäämän menettely). Julkisen talouden alijäämä on muuten vaarassa ylittää 3,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ensi vuonna raja-arvo on kolme prosenttia BKT:stä.

”Kaikki joutuvat joustamaan”

– Jos katsotaan verolajeja, työn tekeminen, yrittäminen ja arvonlisä, niin kahteen ensimmäiseen hallitus ei halua esittää korotuksia – mikä onkin järkevää erityisesti tällaisessa taloudellisessa tilanteessa – niin sitten siellä korkeissa verotuotoissa ovat arvonlisäverokannat.

– Siellä varmasti on mahdollisuuksia, kuten olen pitänyt kuukausia jo esillä.

Eläkkeiden indeksileikkauksesta Purran mukaan keskustellaan, ”kuten kaikesta muustakin”. Vastaavaan neuvotteluruljanssiin kuin hallitusneuvotteluissa ei ole aikaa ja ”kaikki joutavat joustamaan”.

– Oleellista on ymmärtää, että meillä on krooninen kestävyysvaje. Tulot ja menot eivät ole tasapainossa, ja perussuomalaiset on valmis korjaamaan sitä.

SUOMEN UUTISET