Perjantain uutisnostoissa käydään läpi kiinnostavia ilmiöitä ja havaintoja viikon varrelta.

Uutiskooste. Youtube, 3 min 3 sek.


Uutisten skripti alla:

#1. Vihreiden tuskailu puheenjohtajakysymyksessä jatkuu

Pitkin viikkoa on kuultu erilaisia selityksiä siille, miksi veteraanivihreät eivät halua puoluettaan johtaa. Lisäksi kummastusta on herättänyt se, minkä takia kokeneet naiset eivät kelpaa johtotehtäviin.

Loppusuoralla ovat nyt Outi Alanko-Kahiluoto ja Pekka Haavisto.

Veteraanitoimittaja Pekka Ervasti kiteytti kaksikon rämpisen Twiitterissä osuvasti. Kävi miten kävi, tuleva puheenjohtaja ”taistelee ilmastonmuutosta vastaan”. Haavisto pörrää Afrikassa, ja Alanko-Kahiluoto lomailee perheineen Japanissa.

Vanhaa viisautta mukaillen: Älkää tehkö niinkuin minä teen, vaan tehkää niinkuin minä sanon. Muistakaa siis jättää auto kotiin, että maailma pelastuu.

#2. Hiipuva amerikkalainen unelma entistä harvemman ulottuvilla

Viikon kärkiuutisiin nousi perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Samuli Voutilan järkipuhe Ylen A-talkissa. Hän puhui hiipuvasta amerikkalaisesta unelmasta.

Voutilan mukaan Yhdysvaltojen jakautumiseen liittyy näköalattomuus. Hän kertoi Usa Todayn julkaiseen eilen tutkimuksen, jossa todetaan, että 62 prosenttia amerikkalaisista ei enää yllä keskiluokan vuosituloihin. Tämä kertoo siitä, että vain 38 prosenttia elää amerikkalaista unelmaa.

Voutila kiteytti: ”On helppoa sanoa, että jos olet IT-alan hipsteri, niin sinulla on enemmän mahdollisuuksia kuin ruostevyöhykkeen konservatiiveilla.”

#3. Työvoiman saatavuusharkinnasta

Kuten viikko sitten kerroimme, Perussuomalaisten ajatuspaja julkaisi selvityksen siitä, kuinka kalliiksi halpatyövoima Suomelle oikein tulee.

Tutkimuksen mukaan on epäolennaista, saapuuko tietyistä maista tuleva henkilö maahan turvapaikanhakijana vai töihin – lopputulos on enemmän tai vähemmän sama.
Tutkimus vertautuu aiemmin julkaistuun jättimäiseen maahanmuuton kustannuksia selvittävään uraa uurtavaan tutkimukseen. Raportti tuo esille tilastoaineistojen valossa tuloksia, joita ei kukaan ole aiemmin esittänyt.

Halpatyövoimaraportin tutkimusosiosta käy selville se, että EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien nettovaikutus julkiseen talouteen heikkenee maassaolovuosien myötä. Tänne töihin tulevien työllisyysaste laskee kantaväestön työllisyysasteen alle muutaman vuoden maassaolon jälkeen. Nyt emme siis puhu turvapaikanhakijoista tai pakolaisista vaan työperäisistä maahanmuuttajista.

Tästä aiheesta käyty julkinen keskustelu on täysin hakoteillä.

Aiheen merkittävyyden huomioiden median hiljaisuus on ollut häkellyttävää.


Uutislähetyksen juonsi Riikka Purra.

SUOMEN UUTISET