Perussuomalaisten ryhmäpuhuja Ville Vähämäki kiinnitti Eduskunnassa huomion Suomen hyvään talouden käänteeseen: olemme matkalla parempia aikoja päin – ja edessä häämöttää jo 100 000 uutta työpaikkaa.

– Kasvua tukevia tekijöitä on paljon. Vienti vetää useilla toimialoilla hyvin. Viennin kasvua on tasaisesti kaikkialla, Vähämäki iloitsi.

Uusia tukijalkoja

Vähämäki luetteli pitkän listan Suomen talouden hyviä merkkejä.

Suomen taloudelle on syntymässä myös uusia tukijalkoja. Lääketieteen teknologian vienti lähes tuplaantunut muutaman viime vuoden aikana. Matkailuala työllistää yhä useampaa ja matkailusta saatavaa tuloa voi pitää täysin samankaltaisena kuin viennistä tuleva tulo.

Kiky-sopimus auttaa

Kilpailukykysopimus on kohentanut Suomen kustannuskilpailukykyä. Tämä näkyy vientiluvuissa ja työpaikkojen synnyssä. Tilauksia syntyy aiempaa helpommin ja tilauskannat kasvavat.

Investointihalukkuus on kasvanut. Metsäteollisuuden jättimäiset investoinnit heijastuvat laajalle alueelle. Uudenkaupungin autotehtaan imu ja telakkatilaukset lisäävät investointeja ja sitä kautta työllisyyttä koko eteläiseen Suomeen, Vähämäki luetteli.

Kuluttajien luottamus on noussut niin hyväksi, ettei Vähämäen mukaan koskaan ole mitattu näin hyviä lukuja. Eniten uskotaan Suomen talouden kohentumiseen, mutta myös omaan talouteen uskotaan vahvasti.

100 000 työpaikkaa tulossa täyteen

– Työllisyyden iso kuva on positiivinen. Työttömyys laskee, ja ennen kaikkea pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt. Työttömyysjaksojen kesto on lyhentynyt, Vähämäki sanoi.

Hallituskauden puolessa välissä hallitus on pystynyt luomaan edellytykset 45000 uuden työpaikan syntymiselle. Pelkästään teknologiateollisuuden toimialalle on tammi-maaliskuussa palkattu 11 000 työntekijää.

– Tasaisen vauhdin taulukolla saavutamme 90 000 tuhatta uutta työpaikkaa hallituskauden aikana. Talouden käänne näyttäisi kuitenkin voimakkaammalta ja satatuhatta työpaikkaa tullee täyteen. Edellisen hallituksen aikana tuli satatuhatta työtöntä, Vähämäki vertasi.

Veli-Pekka Leskelä