Verovaroilla rahoitettu Yle asettuu yksittäistä turvapaikkapäätöstä koskevassa jutussaan täysin rinnoin hakijan puolelle maahanmuuttovirastoa vastaan. Journalistin pitäisi aina kuulla myös toisen osapuolen näkemys, mutta virkamiehiä sitoo yksipuolisesti vaitiolovelvollisuus.

Bahaa Al-Saedi pelkää, että Irakiin palauttaminen tarkoittaa kuolemantuomiota”, alkaa Ylen toimittajan juttu. ”Pälkäneläinen Hanna Al-Saedi on järkyttynyt ja peloissaan.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei pidä Bahaan tarinaa uskottavana.

– Tämä on todella hämmentävä suoritus Yleltä. 32-vuotias Bahaa, joka on saanut lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen, ja 48-vuotias Hanna itkevät toimittajan säestyksellä, että viranomaiset pitävät heidän avioliittoaan lumeliittona, kommentoi Halla-aho Facebookissa.

Pariskunta on jutun mukaan vihitty ”pari vuotta sitten muslimimenoin” ja maistraatissakin viime helmikuussa.

”Olisin voinut mennä Saksaan tai Ruotsiin, mutta uskon, että Jumala johdatti minut tänne Hannan luokse”, sanoo Bahaa Ylen jutussa.

Joulukuussa 2015 Sydän-Hämeen Lehti teki jutun samaisesta Bahaasta.

Ensimmäinen suomalainen joulu

– Jo tuolloin hän majaili Hannan luona. Jutun mukaan Bahaalla on Irakissa vaimo ja lapsia, Halla-aho toteaa.

”Paras joululahja olisi, kun saisi lapset tänne turvaan”, sanoi Bahaa Sydän-Hämeen lehdessä.

Parhaimmillaan Hannan luona majaili kolme turvapaikanhakijakaverusta, joilla kaikilla on vaimo ja lapsia Irakissa. Ei siis välttämättä ihme, jos maahanmuuttovirasto pitää Bahaan ja Hannan avioliittoa lumeliittona sillä perusteella, että he eivät ole viettäneet tosiasiallista perhe-elämää.

Maahanmuuttovirasto ei voi julkisesti kommentoida tätä tai muitakaan yksittäistapauksia tarkemmin.

Suomen Uutiset