Suomalaisen terveydenhuollon maine on saanut kolauksen. Tämä heikentää kansalaisten luottamusta terveydenhuollon palveluihin, sanoo kansanedustaja Arja Juvonen (ps). Hän nostaa esimerkeiksi Kupittaan sairaalan potilaiden kohtaaman kaltoinkohtelun, Huslabin käytettyjen neulojen tapauksen ja Kätilöopiston ilokaasua työajalla käyttäneet kätilöt.  

– Suomalainen potilasturvallisuusteema on saamassa täystyrmäyksen, vaikka potilasturvallisuutta on kehitetty Suomessa vuosia. Julkisuudessa olleet kolme tapausta ovat ennenkuulumattomia, mutta ne ovat omiaan murentamaan luottamusta. Ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja kysyneet, että mitä Suomessa oikein tapahtuu, perushoitajana pitkään työskennellyt Juvonen moittii.

Hän muistuttaa Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2009 julkaisemasta ”Edistetään potilasturvallisuutta yhdessä”-strategiasta, johon haettiin pontta ilmailualalta. Strategian juurena oli ajattelu siitä, että ”läheltä piti”- sekä jo sattuneet vaaratapahtumat ja potilasvahingot kirjataan, niistä raportoidaan ja ne analysoidaan ja tapahtumista aina myös opitaan.

– Minulla on leikkaus kahden viikon kuluttua. Minua hirvittää, kertoi eräs leikkaukseen menevä potilas. Aion seurata tarkkaan, kun minulta otetaan seuraavan kerran verikoetta ja vaadin nähdä steriilin neulan, Juvonen kertoo erään kuntalaisen viestittäneen hänelle.

Potilasvahinko voi Juvosen mukaan johtaa pahimmillaan ns. lumipalloilmiöön, joka lähtee rytinällä eteenpäin aiheuttaen suurta vahinkoa.

– Yksi totutusta poikkeava toimintatapa, kiireessä tehty liike tai kiireisen päivän tohinassa tapahtunut unohdus saattaa aiheuttaa vakavan potilasvahingon, jonka kohteeksi voi joutua samalla kertaa myös useampi ihminen. Hoitohenkilöstön huolimattomuus ja laiminlyönnit taasen ovat teemoja, joista potilasvahinkojen toivoisi viimeisemmäksi joutuvan. Kätilöopiston tapauksessa on ollut kaikki ainekset potilasvahinkoketjun aikaansaamiseen, Kupittaan sairaalan ja  Huslabin tapauksissa virheet ovat jo tapahtuneet, Juvonen arvioi.

– Toki on myös totta, että huolimatta potilasturvallisuuden kehittämiseen satsatuista resursseista potilasvahingoille ei tule loppua. Potilasvahinkojen määrä näyttäisi pysyvän ennallaan ja jopa hienoista lisääntymistä on joillakin alueilla ollut näkyvissä.

Kansanedustaja toteaa, että potilasturvallisuuskeskustelun aika on juuri nyt.

– Potilasvahinkojen ennaltaehkäisy ja potilasturvallisuuden parantaminen entisestään tulee ottaa keskiöön yhteiskunnallisessa keskustelussa sekä tulevaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta tehtäessä. Arvokeskustelua on käytävä kaikkien toimijoiden välillä ja keskustelu on vietävä myös hoitoalan koulutuskysymyksiin. Hoitoalan pääsykokeet tulee säilyttää, jotta voidaan myös rajata sopimattomien henkilöiden saapuminen hoiva-alalle, Juvonen esittää.

SUOMEN UUTISET