Historiallinen kohahdus kävi Kesärannan aurinkoisessa iltapäivässä tiistaina, kun työmarkkinajärjestöt allekirjoittivat kilpailukykysopimuksen – sopimuksen Suomen ensimmäisestä sisäisestä devalvaatiosta.

Ja ovi jäi yhä auki vielä suuremmille veronalennuksille.

– Ovi on vielä auki, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kannusti.

Liitoille annettiin vielä kaksi kuukautta aikaa neuvotella kiky-sopimuksesta, jotta saavutettaisiin 90 prosentin kattavuus ja sen mukana 100 miljoonan euron viimeinenkin veronkevennys. Takaraja on budjettiriihen alussa.

”Onko aihetta hymyyn?”

Sopimuksen allekirjoittivat Juha Sarkio Valtion työmarkkinalaitoksesta, Sture Fjäder Akavasta, Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitosta, Antti Palola STTK:sta, Jarkko Eloranta SAK:sta, Markku Jalonen Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta ja Vuokko Piekkala Kirkon työmarkkinalaitoksesta.

Allekirjoitus sujui vakavan ja juhlallisen hiljaisuuden vallitessa. Allekirjoittajia pyydettiin vielä hymyilemään valokuvaajia varten.

– Onko syytä hymyyn, SAK:n Eloranta kysyi.

– Tämä on vakava päivä, STTK:n Palola vahvisti.

Terveisiä komissiosta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiitti allekirjoittajia suuresta työstä ja kertoi terveisistä, joita hän oli saanut ulkomailta.

– Tämä on huomioitu ulkomaillakin. Edellisessä Eurooppa-neuvoston kokouksessa kohtasin komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin. Hän sanoi, että hänellä oli jotakin asiaa minulle, jotakin positiivista suomalaisista, mutta hän ei muista, mitä. Arvuuttelin muutaman asian kunnes kysyin, että oliko se kilpailukykysopimus? Hän vastasi, että se se oli!

– Hän halasi ja sanoi, että on uskomatonta, kuinka suomalaiset onnistuvat löytämään vakavissa tilanteissa aina viimeisen sopimisen tahdon, Sipilä muisteli ja sanoi, että nyt on hyvä jatkaa ponnisteluja kohti 72 prosentin työllisyysastetta.

Kaksi kuukautta on vielä aikaa

Siihen liittyy myös hallituksen porkkana verohelpotuksista. Työmarkkinajärjestöjen laskelmien mukaan sopimuksen kattavuus on nyt 86,52 prosenttia eli hallituksen porkkana 415 miljoonan euron veronalennuksista on nyt täytetty. Mutta mahdollisuuksia on enempäänkin.

– Annamme uusille neuvotteluille aikaa kaksi kuukautta eli budjettiriihen käynnistymiseen saakka, jotta saisimme 90 prosenttia täyteen ja voisimme hyödyntää loputkin 100 miljoonaa euroa veronalennuksista, Sipilä totesi.

Neuvotteluita käyvät vielä apteekki- ja rahoitusala, joiden onnistuminen riittää kattavuuden nostamiseen 90 prosenttiin. AKT:n mukaantulo ei siis ole välttämätön tavoitteen onnistumiseksi.

Toki se voi olla AKT:kin joka nostaa sen 90 prosenttiin, Sipilä kannusti.

Orpo: veroaleen valmistaudutaan

Tuleva valtiovarainministeri, kokoomuksen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo vahvisti valmistautuvansa siihen, että budjettiriihen yhteydessä valmistaudutaan 90 prosentin täyttymiseen.

– Se on selvää, että jos 90 prosenttia tulee täyteen niin silloin päästään veronkevennykseen. Kiritän myös niitä jotka eivät vielä mukana ole, jotta siihen päästään, Orpo nohitti.

Ovi on yhä auki

Lindström sanoi, että nyt on neuvotteluiden jälkeen hieno fiilis.

– On tämä iso juttu! Aika raskas prosessi on takana ja siinä mielessä olen tyytyväinen, että ollaan maalissa. Hieno juttu, Lindström totesi tiedotustilaisuuden jälkeen.

Lindström kertoi, että järjestöt itse katsoivat kattavuuden, että 90 prosenttiin on vieläkin mahdollisuus.

– Me annoimme tässä kiriapua. 100 miljoonaa on kuitenkin paljon rahaa. Ja se on yhä mahdollista, Lindström totesi.

– Niissäkin pöydissä on tiettyjä ongelmia ja haasteita, mutta käsittääkseni neuvotteluyhteys on olemassa ja se onn hyvä merkki. Ovia ei ole lyöty lukkoon, Lindström tuumaili.

AKT:n kohdalla taas voi tilanne olla synkempi, mutta Lindström toivotti AKT:nkin halutessaan tervetulleeksi mukaan.

– Ovi on auki tietenkin heillekin – kannustan joka tapauksessa. Olisihan se todella iloinen yllätys, jos he mukaan tulisivat, Lindström kehotti.

Veli-Pekka Leskelä