Saksan sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen on maan hallituksen sisäpiiritietojen mukaan saamassa potkut huomenna. Maan liittokansleri Angela Merkel (CDU) on saksalaismedioiden mukaan päättänyt irtisanoa Maassenin riippumatta siitä, miten Maassenia puolustanut sisäministeri Horst Seehofer (CSU) asiaan suhtautuu. Maassen on viime torstaina kertonut Seehoferin sanoneen eroavansa, jos Maassen saa potkut.

Merkel on Bild-lehden mukaan antanut periksi sosiaalidemokraateille (SPD). Saksan demarit ovat äänekkäästi vaatineet Maassenin eroa.

Kiistelty ihmisjahti

Saksin osavaltion Chemnitzin kaupungissa puhkesi mielenosoituksia sen jälkeen, kun saksalaismies puukotettiin hengiltä. Puukotuksesta otettiin nopeasti kaksi ulkomaalaista epäiltyä kiinni.

Mielenosoituksista on kiistelty videotallenne. Merkelin mukaan kyseisessä videossa on nähtävissä selkeää jahtia, jossa äärioikeistolaiset ajaavat takaa ulkomaalaisia henkilöitä. Maassenin mukaan järjestelmällisestä jahdista tai vainosta ei ole näyttöä. Saksin presidentti Michael Kretschmer (CDU) jakoi Maassenin näkemyksen.

Demarileiristä alkoi kantautua Maassenin eroa vaativia puheenvuoroja sen jälkeen, kun tiedustelupomo oli 7. syyskuuta epäillyt videotallenteen aitoutta. Lausunto asetti Merkelin vähintäänkin outoon tilanteeseen.

Saksan hallitus taas kriisin partaalla

Saksan hallitus koostuu Merkelin kristillisdemokraateista (CDU), sen baijerilaisesta sisarpuolueesta (CSU) ja sosiaalidemokraateista (SPD). Hallitus on aiemminkin ollut kriisissä, kun Seehofer vaati rajatarkastuksia.

Kriisiherkkä hallitus on heittäytymässä uuteen kriisiin. Saksan hallitus ei ole suostunut kommentoimaan Maassenin eropäätöstä. Kaikki perustuu siten arvailuun.

Syvät poterot

Kaikki osapuolet ovat kaivautuneet niin syvälle omiin poteroihinsa, ettei Saksan hallituksen kaatumistakaan voi jättää pois laskuista.

Mikäli Maassen ei eroa tai häntä eroteta, joutunee SPD eroamaan hallituksesta. SPD:n kannatus pyörii 17-18 prosentissa. Viime vaaleissa puolue sai vain 20,5 prosenttia äänistä. SPD:lle mahdolliset uusintavaalit olisivat siten katastrofi katastrofin päälle.

Merkel tietää tämän. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 45-48 prosentin kieppeillä. Vaaleissa trio keräsi vain niukan enemmistön, 53,4 prosenttia äänistä.

Jos taas Seehofer eroaa ja vie CSU:n ulos hallituksesta, hallitus jää täpärästi alle enemmistön. CDU ja CSU miehittäisivät vain 353 liittopäiväpaikkaa 709:stä. CSU:n eron jälkeen tuntuisi epäluontevalta ajatella, että puolue liittoutuisi heti uudelleen CDU:n kanssa.

Ja jos Seehofer ei suostu erottamaan Maassenia tai tämä eroa itse, voi Merkel tuskin jäädä istumaan käsiensä päälle.

Seehofer puolestaan haluaa padota äänestäjävuotoa vaihtoehtopuolue AfD:hen. CSU:n kotiosavaltio Baijerissa järjestetään pian osavaltiovaalit, ja CSU voi menettää enemmistönsä juuri AfD:n nousun vuoksi.

Jokaisella osapuolella on siten paljon pelissä. Osapuolet eivät voi perääntyä menettämättä kasvojaan. Merkel tuskin halusi koota tällaista hallitusta yhtäjaksoisten liittokanslerikausiensa päätteeksi. Eurooppakaan tuskin ilahtuu riitelevästä Saksan hallituksesta. Brexitin lähestyessä EU:n arvovalta ei varmastikaan kaipaa uusia sisäisiä kolauksia.

Henri Alakylä