Saksan vaihtoehtopuolue AfD:n varapuheenjohtaja ja eurovaalien kärkiehdokas Jörg Meuthen kertoi Deutsche Wellelle puolueensa kolme tärkeintä vaaliteemaa. Meuthen perää rajakontrollia, suoran demokratian lisäämistä ja yhteisvaluutta euron ongelmien esille nostoa. Meuthen haluaisi myös yhdistää eurooppalaiset populistipuolueet europarlamentissa.

Meuthen mainitsee maahanmuuttokaaoksen saaminen kontrolliin olevan ehdottomasti AfD:n tärkein vaaliteema.

Meuthen muistuttaa, että AfD ei mätki EU:ta tavan vuoksi. Hänen mukaansa EU:lla on myös onnistuneita hankkeita. Hän mainitsi esimerkkinä EU:n sisämarkkinat. Tämän lisäksi AfD hakee yhteistä eurooppalaista ympäristöpolitiikkaa.

Valtaa tulisi hajauttaa

Suoran demokratian lisääminen tarkoittaa Meuthenin mielestä vallan hajauttamista. Brysseliltä tulisi ottaa kaikki tarpeettomat vallankahvat ja toteuttaa enemmän vallan läheisyysperiaatetta.

Hänen mukaansa EU-maiden kansalaiset tuntevat EU:n etäiseksi vallan keskittämisen vuoksi. Hän kutsuu toimea ”sveitsiläistämiseksi”. Hän kertoi, ettei vallan hajauttaminen ole puolueella vain vaalikampanjoiden iskulause.

Euron ongelmat voivat nousta taas esiin

Meuthenin mukaan talouden nousukausi alkaa lähestyä loppuaan. Hän arvioi, että 6-12 kuukauden sisällä talous kehittyy järjestelmällisesti huonompaan suuntaan.

Tällöin yhteisvaluutan haitat tulevat taas selkeämmin esille. Hän sanoi asiantuntijoiden tietävän jo nyt euron ongelmat. Hän ei kertonut tarkkoja päämääriä euron suhteen.

Meuthen on itse ekonomisti.

Yhteinen populistiryhmä europarlamenttiin?

DW kysyi Meuthenilta sitä, millä tavoin hän uskoo voivansa niputtaa populistipuolueet yhdeksi europarlamenttiryhmäksi. Meuthen vastasi, että työtä on tehtävä luottamuksen rakentamiseksi.

Meuthen kertoi AfD:n olleen jo yhteydessä muutamiin EU-maiden populistipuolueisiin ja aikovan olla yhteydessä useamman maan populistipuolueiden kanssa.

Hän kertoi työn vaativan paljon kärsivällisyyttä ja henkilökohtaisia kontakteja. Hän muistutti, että kompromissivalmius tulisi säilyttää.

Henri Alakylä