HOLLANTI | Ulkoministeri Stephanus ”Stef” Blok mietti suljettujen ovien takana, onko olemassa ainoatakaan rauhallista multikulttuurista yhteiskuntaa, muttei osannut nimetä sellaista. Pohdinta päätyi julkisuuteen, ja vastareaktio on ollut hurja. Stef Blokilta on vaadittu asiaa selventäviä kommentteja. Asiasta kertoi FT.

Blokille ehdotettiin kahtakin yhteiskuntaa: Surinam ja Singapore. Blok totesi Surinamin olevan luhistunut valtio etnisten jakolinjojen vuoksi, ja Singaporen olevan tiukkana maahanmuutossa. Köyhät maahanmuuttajat eivät pääse maahan, paitsi ehkä siivoajiksi.

Liberaalinen hallituskumppanipuolue D66:n kansanedustaja Kees Verhoeven moitti Blokia pessimistisistä näkökulmasta.

EU:n pakolaisten pakkojyvitys johtaa ongelmiin

Blok mietti myös mahdollisia syitä sille, miksi multikulttuuristen yhteiskuntien rakentaminen epäonnistuu. Hänen mielestään ihmisillä on syvällä geeneissä halu hakeutua tuttujen ihmisryhmien lähelle, ja ettei tuntemattomiin luoteta yhtä lailla. Yhteyttä ei muodostu.

Tämän vuoksi hän ei usko Afrikan ja Lähi-idän ihmisten tulevan toimeen Prahassa tai Varsovassa. Hän arveli, ettei Itä-Euroopan Visegrád-maat tule hyväksymään koskaan pakollisia pakolaiskiintiöitä. Pakolaisilla olisi näissä maissa tukalat oltavat.

– Heidät piestään siellä, Blok totesi.

Blok on Hollannin Kansanpuolueen VVD:n jäsen. VVD kuuluu Euroopan parlamentissa Alde-ryhmään.

Henri Alakylä