Vuosia valmistelussa ollut potilaan itsemääräämisoikeutta koskeva asiakas- ja potilaslaki ei mene läpi tälläkään hallituskaudella. Palaute lausuntokierroksella oli niin kriittistä, etteivät virkamiehet usko ehtivänsä saamaan lakia enää valmiiksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen mukaan asiakas- ja potilaslaki kokonaisuutena tarvittaisiin mitä pikimmin, mutta nyt kaatunut esitys oli sisällöltään niin huono, että laki toteutuessaan olisi ollut ensihoitotyön kannalta aivan hirveä.

Ensihoitajien tilanne hälyttävä

Muiden muassa Palomiesliitto ja Ensihoitoalan liitto ovat ottaneet kantaa esitystä vastaan.

– Esityksen sisältö oli sellainen, että virkamiehetkin olivat ihmeissään, kuinka paljon korjattavaa sieltä löytyi. Ensihoitajien tilanne Suomessa on suorastaan hälyttävä. Olen itse tehnyt lakialoitteen rikoslain muuttamiseksi siten, että ensihoitotehtävää suorittavan henkilön väkivaltaisesta vastustamisesta tuomittaisiin yhtä ankarasti kuin poliisin vastustamisesta.

– Lausuntokierroksella kaatunut esitys käänsi ajatuksen päälaelleen esittämällä, että ensihoitajien voimankäyttöoikeutta lisättäisiin, mutta edelleenkään heillä ei olisi työtään suorittaessaan lain suojaa, Ronkainen kertoo.

Virkamiehet nostivat kädet pystyyn

Nyt virkamiehet ovat nostaneet asiassa kädet pystyyn, koska paukut eivät enää riitä soten viedessä kaiken ajan lainvalmistelutyöltä.

Ronkaisen mielestä asiakas- ja potilaslain saaminen eteenpäin olisi ollut äärimmäisen tärkeää, mutta soten takia tuntuu kaikki lainvalmistelutyö olevan jumissa.

– Olisiko viisainta jo nostaa kädet pystyyn sotenkin osalta, että saataisiin muutakin lainvalmistelutyötä eteenpäin? Kun virkamiehetkin yllättyivät siitä, miten paljon korjattavaa asiakas- ja potilaslakiesityksestä löytyi, se kertoo siitä, että valmistelu on ollut huonoa, sanoo Ronkainen.

SUOMEN UUTISET