Maaliskuussa lopputilin José Manuel Barroson neuvonantajan tehtävistä ottanut ekonomisti Philippe Legrain moittii Euroopan komissiota Saksaa myötäilevästä talouskurilinjasta. Euroopan komission puheenjohtajan entisen neuvonantajan mielestä komissio myötäilee Saksaa vain saadakseen kahmittua itselleen lisää valtaa. Samalla talouskurilinja on jakanut Euroopan kahtia.

– EU on nyt revitty velkojiin ja velallisiin, ja EU:n instituutiot ovat tulleet velkojien työkaluiksi, jotta ne voivat toteuttaa tahtoaan velkojiin, Legrain suomii komissiota Financial Timesin haastattelussa.

Legrainin mielestä komissio on tehnyt väärän diagnoosin euroalueen velkakriisistä. Tämän virhearvion vuoksi kriisi on edennyt ”akuutista vaiheesta krooniseksi”.

Komissio tyrmää syytökset, ja toteaa ne väliaikaisen työntekijän surulliseksi avautumiseksi, jolla ei ole mitään ”hyödyllistä annettavaa” kriisin hoidossa. Komissiosta korostetaan, ettei se linjaudu minkään yksittäisen jäsenmaan mukaan, vaan heijastelee kansainvälisten järjestöjen näkemyksiä. Komissio nimeää yhtenä tällaisenä järjestönä Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n, joka tosin on vaatinut Euroopalta pitkälti toisenlaista kriisinhoitotapaa.

Henri Myllyniemi