
KUVAKAAPPAUS/YLE
Demarien Lindtman vaatii lisää työperäistä maahanmuuttoa, elinkeinoministeri Rydman torppaa: ”Ensisijaista pitää olla kotimaisen työttömän saaminen kiinni leivänsyrjään”
Hallituksen tuoreessa talousarvioesityksessä tehdään määrätietoisia panostuksia talouskasvulle. Tästä huolimatta elinkeinoministeri Wille Rydman ja puolustusministeri Antti Häkkänen saivat Ylen A-studiossa kuullakseen oppositiojohtajilta Antti Kaikkoselta ja Antti Lindtmanilta, ettei hallitus muka panosta tarpeeksi kasvutoimiin.
SDP:n Antti Lindtmanin mielestä hallitus on esimerkiksi harjoittanut ”työmarkkinariitapolitiikkaa”, joka olisi painanut talouskasvua alas, ja samalla kasvutoimet olisi laiminlyöty. Lindtman myös moitiskeli huonoja tuloksia.
Tosiasiassa jo hallitusohjelmassa on päätetty kasvun edellytysten vahvistamisesta. Hallitus myös päätti kevään kehysriihessä uusista kasvua vauhdittavista toimista. Talouden suhdanteet ovat kuitenkin olleet haastavia, eikä niistä ole vielä saatu vetoapua taloudelle.
Elinkeinoministeri Wille Rydman ihmettelikin Lindtmanin puheita puuttuvista kasvutoimista.
– Hallitus panostaa tulevaisuuden kasvuun sekä lyhyellä että pidemmällä aikajänteellä, Rydman sanoi ja mainitsi esimerkiksi suurten investointien verokannustejärjestelmän, investoinnit Suomeen, uudenlaisen teollisuuspolitiikan sekä Fingridin ja Gasgridin pääomituksen niin, että energiaverkot mahdollistavat isotkin investoinnit kaikkialla Suomessa.
Paremmat kannustimet työlle
Myös työn verotus kevenee. Rydman huomautti, että tulevaisuuden kasvuun ja kilpailukykyyn panostamista nimenomaan on se, että esimerkiksi viime keväänä työmarkkinareformit saatiin vietyä läpi, vaikka SDP:n ja vasemmistoliiton rahoittajina toimivat ammattiyhdistykset pyrkiväkin sabotoimaan uudistuksia.
Hallituksen tavoite on parantaa kannustimia sekä työn tarjoamiseen että työn vastaanottamiseen Suomessa. Lindtman kuitenkin vaati hallitukselta toimia ulkomaalaisen työvoiman maahan saapumisen lisäämiselle. Lindtmanin mielestä työperäisen maahanmuuton kiristykset ovat haitallisia Suomelle
– Tänne tarvitaan (ulkomailta) ihmisiä rakentamaan Suomea, omaa elämäänsä. Nyt kaikkien ministerien on laitettava etusijalle (työperäinen maahanmuutto), Lindtman vaati.
Hallitus tavoittelee työllisyys- ja kasvutoimilla 100 000 uutta työllistä. Rydman huomautti Lindtmanille, että Suomessakin on edelleen työvoimareserviä.
– Kaikilla niillä puolueilla, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisesta työmiehestä ja -naisesta ensisijainen asia pitäisi olla kotimaisen työttömän saaminen leivänsyrjään kiinni, Rydman sanoi.
Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytölle stoppi
Lindtmanin mielestä hallituksen pitäisi kuunnella Elinkeinoelämän keskusliittoa, joka toistuvasti on vaatinut Suomeen lisää ulkomaalaisia työntekijöitä.
Elinkeinoministeri toppuutteli demari-Lindtmania.
– Elinkeinoelämä mielellään toivoisi tänne suomalaisia työntekijöitä halvempaa työvoimaa, ja sen takia siitä ei pidetä, että hallitus vaatii työelämään reiluja sääntöjä eikä hyväksy ulkomaisen työvoiman halpahyväksikäyttöä. Ihmettelen, että tätä haluaisivat mahdollistaa vasemmistopuolueet, jotka näennäisesti ovat olevinaan suomalaisen työntekijän asialla, Rydman sanoi.
Hallitus puuttuu työperäiseen hyväksikäyttöön laajalla toimenpideohjelmalla.
Rydman huomauttikin, että hallituksen kohdemaamallilla Suomeen pyritään saamaan työvoimaa erityisesti sellaisista maista, joista saapuvat ihmiset kokemusperäisesti työllistyvät, kotoutuvat hyvin Suomeen eivätkä aiheuta ongelmia.
Talousuudistuksia on pakko tehdä
Talouden piristymisestä saadaan aika ajoin positiivisia signaaleja. Lähitulevaisuudessa ja jo ensi vuonna talouden odotetaankin piristyvän, korkotason laskevan ja vientikysynnän paranevan.
Kasvuodotuksista huolimatta julkisen talouden tasapainottaminen edellyttää tässä ajassa myös sopeutustoimia. Rydman mainitsi, että hallitus aloittaessaan viime vuonna sai eteensä tilanteen, jossa kaikki tarpeelliset talousuudistukset oli jätetty tekemättä jo useamman edellisen hallituksen ajalta.
– Edellisillä hallituskausilla on eletty velaksi, paisutettu valtion menoja, ja nyt tämä hallitus on siinä pisteessä, että emme enää voi väistää vastuuta talouden tasapainottamisessa. Nyt talkoisiin osallistuvat kaikki, jotakuinkin kaikilla sektoreilla. Ainoastaan turvallisuudessa ja tulevaisuuden kasvuun liittyvissä menoissa meillä ei ole merkittäviä leikkauksia.
Yksi julkisten menojen kasvua kiihdyttävä tekijä on soteuudistus, jonka menoihin kohdistuu jatkuvaa lisäpainetta. Rydmanin mukaan tämä hallitus pyrkii rajoittamaan menojen kasvua.
SUOMEN UUTISET
Lue myös
Oleskeluluvan hakijoiden toimeentulorajat nousevat – nykyiset rajat eivät enää vastaa elinkustannuksia
Oleskelulupien myöntäminen tiukentui – jatkossa hakijan omalla toiminnalla entistä enemmän vaikutusta
Artikkeliin liittyvät aiheet
- teollisuuspoliitiikka työperäinen maaahanmuutto kannustimet työllisyystoimet julkiset menot vasemmistopuolueet halpatyövoima Antti Häkkänen Investoinnit Wille Rydman Antti Lindtman soteuudistus Talouskasvu vientiteollisuus Antti Kaikkonen Velkaantuminen verotus Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Budjettiriihi päätökseen: Sopeutus on uusi normaali – katseet käännetään kasvuun
Valtion budjetti on ensi vuonnakin alijäämäinen ja takapakki taittuu vasta vuonna 2027. Nyt katseet käännetään kasvuun ja siihen hallitusohjelma antaa mainiot eväät. Hallitus huolehtii talouden rakenteista ja edellytyksistä tehdä työtä. Mutta kasvava ja kestävä hyvinvointi syntyy yksityisellä sektorilla.

Demarit jatkaisi turvapaikkarallia EU:ssa myös tulevaisuudessa – perussuomalaisille ei käy: ”Eurooppa ei kestä tällaista maahanmuuton määrää”

Ay-liike uhittelee työtaistelutoimilla – jatkossa työllistyminen on helpompaa ja palkasta jää enemmän käteen – ”Työntekijän ei tarvitse olla huolissaan”

HS esitti harhaanjohtavia väitteitä työperäisten maahanmuuttajien työllistymisestä – työllisiksi TEM:n raportissa lasketaan kaikki yhdenkin euron vuodessa ansainneet

Ministeriön tuore raportti tunnustaa tosiasiat: Ulkomaisen työvoiman houkuttelussa olennaista, että tulijat elättävät itsensä ja perheensä omilla työtuloillaan
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.