Eilisessä eduskunnan täysistunnossa alkoi keskustelu Rinteen hallituksen hallitusohjelmasta. Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa ei ole vakuuttunut tulevan vaalikauden talouslinjasta.

– Odotukset 75 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamisesta ovat täysin epärealistisia, koska hallitusohjelmassa ei tarjota uskottavia ratkaisukeinoja siihen miten tavoite kyettäisiin saavuttamaan.

– Rinteen hallitus luottaa, että rahaa vain jostain tulee kaiken lystin kuittaamiseen. Maailmalla ja meillä on kuitenkin näkyvissä laihemman talouden kasvun vuodet. Nyt ei ole oikea aika paisuttaa menoja vastuuttomasti, sanoo Ritva ”Kike” Elomaa.

Omaisuuden myynti edesvastuutonta

Hallituksen keinot kattaa kulujen nousu ovat veronkiristykset ja valtion omaisuuden myynti.

– Mielestäni tuottavan valtion omaisuuden laittaminen lihoiksi ja kovempi verottaminen hallitusohjelman kaikkien epämääräisten toimien rahoittamiseksi on erittäin vastuutonta politiikkaa.

Kohtuuttomia veronkorotuksia

Löysän talouslinjan lisäksi hallitusohjelman suuri ongelmakohta on fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristäminen. Korotukset osuvat paljon autoileviin ja öljylämmitteisissä taloissa asuviin kansalaisiin sekä kuljetusalan yrityksiin.

Elomaa pitää näitä veron korotuksia täysin kohtuuttomina.

– Autoilu on pitkien välimatkojen Suomessa välttämätön suurelle ihmisjoukolle. Arjen sujuvuuden kannalta oman auton omistaminen ja tuntuvien kilometrimäärien ajaminen on hurjan monelle aivan välttämätöntä.

– Miten hallitus, jossa keskusta on toiseksi suurimpana puolueena, voi kääntää näin pahasti selkänsä erityisesti maaseudun asukkaille joihin autoilun hintalapun kasvattaminen eniten kirpaisee?

Asuminen maksaa jo nyt liikaa

Asumisen kalleus on Suomessa merkittävä ongelma, johon on etsitty ratkaisua muun muassa kaavoittamisen keinoin.

Elomaan mielestä nykytilanteessa on äärimmäisen huono ratkaisu lähteä korottamaan kiinteistöveroa ja lämmitysöljyn hintaa.

– Fossiilisten polttoaineiden veronkiristykset kirpaisevat erityisen ankarasti öljylämmitteisissä taloissa asuvia suomalaisia. Maassamme on omakotiliiton mukaan noin 200 000 öljylämmitteistä pientaloa. On täysin väärin, että jo entuudestaan kalliiden lämmityspolttoaineiden verotusta muutetaan ankarammaksi.

Riskialtista maahanmuuttopolitiikkaa

Elomaa näkee hallituksen maahanmuuttopolitiikassa suuria vaaroja.

– Muissa Pohjoismaissa tiukennetaan jatkuvasti maahanmuuttopolitiikkaa. On valtava riski Suomelle toimia päinvastoin.

SUOMEN UUTISET