Energiakomissaari Miguel Arias Cañete haluaa uniolle aiempaa tiukemmat hiilipäästörajat, talouslehti Financial Times kirjoittaa. EU:n tulisi vähentää päästöjä 45 prosenttia vuoden 1990 päästötasosta vuoteen 2030 mennessä. Nykyinen tavoite on 40 prosentin päästöjen kutistaminen. Tiukennukset tulevat kuitenkin kasvavan hintalapun kera.

EU:n päästöleikkaustavoitteet ovat maailman kärkitasoa, mutta Cañeten mukaan unioni voi toimia vieläkin määrätietoisemmin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irroitti maansa Pariisin ilmastosopimuksesta, koska sen noudattaminen olisi nostanut liiaksi kustannuksia. EU-maiden tulisi komissaarin mukaan kuitenkin hyväksyä esitetyt päästöleikkaustavoitteet.

Vuoteen 2030 mennessä puolet unionin energiatuotannosta tulisi tulla uusiutuvista lähteistä. Cañete pitää tavoitetta haasteellisena. Se vaatii myös 379 miljardin euron investointeja joka vuosi 2021-2030 välisinä vuosina.

YK:n ilmastoneuvotteluista tulossa vaikeat

Cañeten tavoitteet tulevat esille YK:n ilmastoneuvotteluissa, jotka pidetään Puolassa vuoden lopulla. Tavoitteiden suhteen erimielisyyttä on vielä siitä, tulisiko jokaiselle maalle määrätä yhdenmukaiset tavoitteet vai tulisiko kehittyvillä ja kehittyneillä mailla olla omat maalit.

Joillain EU-mailla on näitäkin kunnianhimoisemmat päämäärät. Neljäntoista EU-maan energiaministerit kiristäisivät tavoitteita vielä komissaaria tiukemmin. Näiden maiden ministerien mukaan aurinko- ja tuulivoiman tuottaminen on huokeampaa ja sen myötä tavoitteet voisivat olla kovempiakin.

Heidän mukaansa EU voisi pyrkiä leikkaamaan päästöjä vuoden 1990 tasosta jopa 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Henri Alakylä