Belgian hallitus on lähettänyt ennätysmäärän kirjeitä vähintään puoli vuotta työttöminä olleille maahanmuuttajille, joissa pyydetään heitä palaamaan kotimaihinsa palautuksen uhalla. Ilmoitusten määrä on ollut voimakkaassa kasvussa, ja niitä lähetettiin viime vuonna jo 2712.  Kirjeissään hallitus kertoo työttömien maahanmuuttajien muodostavan kohtuuttoman taakan maan sosiaaliturvajärjestelmälle. Maan sisäministeriön tilastot kertovat kirjeitä lähteneen viime vuonna pääsääntöisesti romanialaisille, espanjalaisille, bulgarialaisille ja italialaisille. Asiasta kertoo Financial Times.

Belgian maahanmuuttoviraston tiedottaja Dominique Ernould kertoo, ettei EU:n vapaa liikkuvuus ole absoluuttinen oikeus, vaan siihen kuuluu myös velvollisuuksia. EU:n oikeuskomissio toteaa, ettei Belgia ole tehnyt mitään sopimusten vastaista. EU-maalla on oikeus passittaa puoli vuotta työttömänä ollut maahanmuuttaja takasin kotimaahansa, jos tämä ei pysty muutoin itse ylläpitämään itseään.

Liberaalipuolueen maahanmuuttoministeri Maggie De Block saa osakseen myös kritiikkiä. Politiikan professori Marc Swyngedouw sanoo De Blockin vain kosiskelevan äänestäjiä maahanmuuttokriittisellä asennoitumisellaan. Cleemput vastaa kritiikkiin toteamalla, ettei tällaisesta ole kyse, vaan että he vain noudattavat lakeja. Maahanmuuttoministerin tiedottaja Els Cleemput kertoo, että Belgian suhtautuminen maahanmuuttoon on herättänyt kiinnostusta myös muissa EU-maissa.

EU:n sisäiseen maahanmuuttoon on alettu suhtautua kriittisemmin. Belgiassa maan pohjoisosassa tehdyn kyselyn mukaan lähes puolet (47 prosenttia) vastaajista katsoo, että maahanmuuttajat tulevat hyväksikäyttämään maan sosiaaliturvaa. FT:n mukaan jopa valtavirtaa edustavat johtajat, kuten Iso-Britannian pääministeri David Cameron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat nostaneet sosiaaliturvashoppailun keskustelun aiheeksi.

Henri Myllyniemi