Suullisten kysymysten järjestys varapuhemies Tuula Haataisen johtamalla eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina ei tyydyttänyt kaikkia. Perussuomalaisten pääkysymys vakuutuslääkäreitä koskevasta kansalaisaloitteesta jäi järjestyksessä niin myöhään, että sitä ei Ylen TV-lähetyksessä enää nähty.

Kirjoittamattoman säännön mukaan kyselytunnin kysymykset esitetään oppositiopuolueiden voimasuhteiden mukaisessa järjestyksessä. Näin ei torstaina käynyt. Perussuomalaisten pääkysyjäksi valittu kansanedustaja Jari Ronkainen piti Haataisen soveltamaa kysyjäjärjestystä suorastaan ”törkeänä temppuna”.

Eduskunnan toinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) kiistää tarkoituksellisen syrjinnän. Hänen mukaansa tarkoitus ei missään nimessä ollut tahallisesti tipauttaa perussuomalaisten pääkysymys pois TV-lähetyksestä. Suomen Uutisten puhelimitse haastattelema Haatainen kertoo ymmärtävänsä, miten tärkeätä kullekin puolueelle on se, että puolueen pääkysymys näkyy Ylen suorassa lähetyksessä.

Ongelmana on se, että Ylen lähetys lopetetaan jo 50 minuutin jälkeen, kun taas kyselytunti kestää täyden tunnin. Haatainen pitää tätä harmillisena ja toivoo, että eduskunnasta lähtisi viestiä Ylen suuntaan, jotta suoraa TV-lähetystä jatkettaisiin täyteen tuntiin.

Kysymykset niputettiin

Tuula Haatainen kertoo, että kyseessä oli ensimmäinen hänen johtamansa suullinen kyselytunti. Hän halusi niputtaa kysymykset teemoittain siten, että ensimmäisenä käsiteltiin demareiden ja vasemmistoliiton työelämäkysymykset. Kakkosnipussa olivat vihreiden ja RKP:n maahanmuuttoon liittyvät kysymykset.

Vasta tämän jälkeen tuli perussuomalaisten pääkysymys, joka koski vakuutuslääkäreiden valtaa kiistää hoitavien lääkäreiden diagnoosit. Tämä edustaja Ronkaisen kysymys ei enää ehtinyt suoraan TV-lähetykseen.

Haatainen muistuttaa, että perussuomalaiset saivat televisioidulla ajalla kaksi puheenvuoroa irtisanomissuojan heikentämiseen ja yhden turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan liittyen. Haatainen sanoo ymmärtävänsä Jari Ronkaisen harmistumisen tapahtuneen johdosta ja aikoo vielä keskustella asian läpi Ronkaisen kanssa.

SUOMEN UUTISET