Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kysyy kirjallisessa kysymyksessään maahanmuuttajien sosiaalitukien valvonnasta ja ohjautumisesta kuntien liike-elämään. Esimerkiksi Halla-aho nostaa Lieksassa vellovat epäilyt maahanmuuttajien suosimisesta harkinnanvaraisia sosiaalitukia myönnettäessä.

– Prosessien on oltava läpinäkyviä ja uskottavasti valvottuja, jotta kansan luottamus niihin säilyy. Kuntataloutta ei tule pönkittää valtiolta kunnan liike-elämään kanavoitavilla tulonsiirroilla, Halla-aho huomauttaa.

Väärinkäytösepäilyt Lieksassa kumpuavat vuoden 2012 tilintarkastuksesta, jonka mukaan harkinnanvaraisia sosiaalitukia on myönnetty maahanmuuttajille kantaväestöä väljemmin kriteerein. Sosiaalitoimen vastuuhenkilöille myönnettiin vastuuvapaus tavalla, joka helposti herättää epäilyn tilintarkastajien epäasianmukaisesta ohjailusta.

Hallituksen puheenjohtajalla oma lehmä ojassa

Lieksan kaupunginjohtaja ja sosiaalitoimi ovat puolustaneet maahanmuuttoa kuntataloutta piristävänä tekijänä. Valtion korvatessa vuosien ajan kunnan suorat pakolaiskulut ja elinkeinoelämän nauttiessa välillisesti myönnetyistä tuista, maahanmuutosta on tullut kunnalle kannattava bisnes.

– Kun vielä Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan elinkeinona on maahanmuuttajien kotouttaminen yksityisessä perhekodissa, herää kysymys vähintään moraalisesta jääviydestä, Halla-aho painottaa ja kysyy:

– Voiko sama ihminen päättää pääosin valtion tulonsiirroilla elätettävien maahanmuuttajien sijoittamisesta kuntaan ja olla taloudellisesti riippuvainen näistä?

Halla-ahon mielestä kuntien on moraalitonta ottaa vastaan pakolaisia lähinnä kuntatalouden kohentamiseksi. Hän kysyy hallitukselta:

– Valvotaanko maahanmuuttajien harkinnanvaraisten sosiaalitukien maksukäytäntöjä riittävästi ja objektiivisesti sekä näkeekö hallitus ongelmana, jos pakolaisten vastaanoton perusteena on lähinnä valtiolta kunnalle ja sen luottamushenkilöiden liiketoimiin kanavoituvat tuet?

PS VERKKOTOIMITUS