

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Halla-aho: Suomi ei ole osaajien ykköskohde maailmalla – “Hallitus pyrkii tuomaan matalapalkkaisia, vähän koulutettuja ulkomaalaisia työntekijöitä tekemään huonosti palkattua työtä”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää hallituksen suunnitelmat työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. – Kuten talouspolitiikan arviointineuvoston lausunnossakin todettiin, Suomi tarvitsisi korkean tuottavuuden ja korkean osaamistason työpaikkoja jo julkisen talouden kestävyyden kannalta.
Talouspolitiikan arviointineuvoston tuoreen raportin mukaan hallituksen työllistämistoimet kohdistuvat vääriin ryhmiin, sillä toimet suunnataan pitkälti matalapalkka-aloilla työskenteleviin henkilöihin. Tällöin työllistymisen vaikutus muun muassa verokertymään on vähäinen.
Työministeri Tuula Haatainen (sd.) väitti eilen, että osaavan työvoiman saanti on Suomessa vaikeutunut ja että Suomessa monilla työnantajilla olisi pulaa työntekijöistä. Hallitus on myös äskettäin perustanut työ- ja elinkeinoministeriöön työperäisen maahanmuuton yksikön.
Hallitus siis tarjoaa ratkaisuksi työperäisen maahanmuuton edistämistä, vaikka maassa on jo nyt satojatuhansia ihmisiä työtä vailla.
Halpatyö ei elätä ilman sosiaaliturvaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmää suunnitelmat työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. Halla-aho puhui aiheesta tuumaustunnilla perussuomalaisten puoluetoimistossa.
– Kuten talouspolitiikan arviointineuvoston lausunnossakin todettiin, Suomi tarvitsisi korkean tuottavuuden ja korkean osaamistason työpaikkoja jo julkisen talouden kestävyyden kannalta.
– Hallituksen työllisyyttä lisäävät toimet kuitenkin kohdistuvat matalapalkka-aloille. Hallitus siis pyrkii tuomaan Suomeen matalapalkkaisia, vähän koulutettuja työntekijöitä tekemään huonosti palkattua työtä, esimerkiksi ravintola-alalla tai ruokalähetteinä. Nämä ihmiset eivät tule toimeen palkallaan, vaan palkkaa täydennetään sosiaaliturvalla, asumistuella ja toimeentulotuella joiden määrä kasvaa kaiken aikaa, Halla-aho toteaa.
Keinotekoista työllisyysasteen nostamista
Halla-aho korostaa, että jos tänne tuleva ihminen ei pysty elättämään itseään eikä hän ole nettoveronmaksaja, niin tällainen työperäinen maahanmuutto on vahingollista julkisen talouden kannalta.
Halla-aho kuitenkin näkee syyn, miksi hallitus haluaa lisätä juuri matalapalkka-alojen työntekijöiden määrää Suomessa.
– Näin saadaan keinotekoisesti nostettua työllisyysastetta: työlliseksi katsotaan ihminen joka tekee muutaman tunnin viikossa töitä, vaikkei tämä ihminen tulisi toimeen sillä työllään.
– Kun hallitus on – ainakin nimellisesti – sitonut osan menolisäyksistä työllisyysasteen nousuun, hallitus saa näin keinotekoisesti turvotetusta työllisyysasteesta ikään kuin argumentin sen puolesta, että se voi toteuttaa äänestäjille luvatut menolisäykset.
Maahanmuuttajan tultava palkallaan toimeen
Halla-aho sanoo, ettei perussuomalaiset suhtaudu kategorisen kielteisesti työperäiseen maahanmuuttoon.
– Haluamme kuitenkin vähentää sitä osaa työperäisestä maahanmuutosta, joka tällä hetkellä tulee tänne niin sanotulla työntekijän oleskeluluvalla. Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että tänne muuttaa ihminen, joka saa sellaista palkkaa, jolla hän tulee toimeen ja hän maksaa veroja, joilla myös rahoitetaan meidän hyvinvointijärjestelmäämme. Ikävä kyllä, Suomi ei tällä hetkellä ole ykköskohde sellaisille osaajille, jotka saavat valita, minne he menevät töihin.
– Verotus on tässä avainasemassa: Suomi ei voi mitään ilmastolleen tai kielimuurille. Suomi voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten kannattavaa tänne on tulla hyödyntämään omaa osaamistaan. Muun muassa tämän vuoksi perussuomalaiset ajavat elinkustannusten alentamista ja keskituloisten veronalennuksia.
Kohtaanto-ongelmaan on ratkaisu
Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaanto-ongelma on hankala. Halla-ahon mukaan keskeistä ongelman ratkaisussa on se, että työn vastaanottamisen pitäisi olla aina kannattavaa.
– Työnteko voidaan tehdä kannattamattomaksi joko suoraan ansiotuloverotuksella tai epäsuorasti tekemällä työssäkäynti – esimerkiksi polttoaineveroja nostamalla – niin kalliiksi, että työtä ei kannata ottaa kovin kaukaa vastaan. Tai asumiskuluja nostamalla voidaan synnyttää tilanne, jossa työstä ei jää mitään käteen, jolloin ihminen voi yhtä hyvin olla ottamatta sitä vastaan.
– Ongelma, mikä pitäisi ratkaista on se, miten saadaan työn vastaanottaminen kannattavaksi. Perussuomalaisten ratkaisu ei ole se, että puretaan sosiaaliturvajärjestelmää, niin kuin joillakin tahoilla halutaan. On pyrittävä ensinnäkin siihen, että yrityksillä säilyy palkanmaksukyky ja toisaalta siihen, että ihmisillä jää asumis- ja elämiskustannusten jälkeen enemmän tuloistaan käteen, Halla-aho sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- palkanmaksukyky asuminen ja liikkuminen Työllisyysaste työttömät halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto oleskelulupa Sosiaaliturva perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Jos ilmastonmuutos ei teekään Suomesta Välimeren maata, niin punavihreä talouspolitiikka tekee – “Olemme hyvin vaarallisessa kierteessä”

Hallitus houkuttelee halpatyövoimaa ja jakaa työlupia jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille – Suomessa yli puoli miljonaa työnhakijaa

Oppositiojohtajat Halla-aho ja Orpo väittelivät ihmisoikeuksista ja maahanmuutosta: ”Oikeus tulla Suomeen ja asettua tänne elätettäväksi veronmaksajien rahoilla ei ole mikään ihmisoikeus”

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti karsii suomalaisten kannalta haitallisia menoja: “Jokainen yli kohtuuden kerätty veroeuro on epäluottamuslause kansalaisiamme kohtaan”

Perussuomalaiset: Työllisyysaste ei nouse, jos yhtä työssäkäyvää maahanmuuttajaa kohden maahan otetaan kaksi työtöntä maahanmuuttajaa

Halla-aho vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden lopettamista: ”Johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka on haitallista valtioille”

Purra ja Immonen: Hallitusohjelman maahanmuuttolinjaukset vahingollisia niin työmarkkinoiden kuin kestävyydenkin suhteen

Halla-aho näpäytti Orpoa ja Haavistoa: ”Me emme halua kaksia työmarkkinoita, jossa veronmaksajat osallistuvat yksityisen sektorin palkkakulujen maksamiseen”

Perussuomalaisista tuli suurin duunaripuolue – kannatus työväestön keskuudessa jo yli 41 prosenttia
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.