Perussuomalaisten puheenjohtajan tehtävät jättävä Jussi Halla-aho kuvasi äskettäin, että päätöksen julkistamisen hetki oli merkityksellinen ja tunteikas, mutta ratkaisu väistyä puoluejohdosta ei silti syntynyt kevyin perustein vaan huolellisen harkinnan tuloksena.


Jussi Halla-aho sanoo, että hän ei voi osoittaa tarkkaa aikaa ja paikkaa, milloin päätös kypsyi valmiiksi. Lähipiirilleen hän kuitenkin ilmoitti päätöksestään jo vuosi sitten.

Kaikki eivät pitä ratkaisusta – ainakaan heti

Puolueen puheenjohtajistolle Halla-aho kertoi ratkaisustaan tammikuussa ja perussuomalaisten eduskuntaryhmälle välittömästi kuntavaalien jälkeen.

– Kaikki eivät pidä tästä ratkaisusta, ainakaan nyt heti. Heille totean, että en tee tätä, kuten en mitään muutakaan, ratkaisua kevein perustein enkä mielijohteesta vaan pitkän ja perusteellisen harkinnan tuloksena. Tämä on oikein ratkaisu, jonka osaan tehdä. Velvollisuuteni puolueen edun valvojana on tehdä oikeita ratkaisuja, ei helppoja tai miellyttäviä ratkaisuja, Halla-aho sanoi tänään tuumaustunnilla.

Päätöksen taustalla useita näkökohtia

Halla-ahon päätökseen vaikutti useita erilaisia näkökohtia, joita hän punnitsi keskenään, samalla tavalla kuin jo aikoinaan lähtiessään ensimmäistä kertaa hakemaan perussuomalaisten puheenjohtajuutta.

– Meillä on kahden vuoden välein puoluekokous, jossa puheenjohtajuuskysymykset tulevat ajankohtaisiksi. Kaikki näkökohdat huomioiden katsoin, että nyt on oikea hetki tehdä tämä ratkaisu. Perussuomalaiset jatkavat uuden puheenjohtajiston johdolla kohti seuraavia eduskuntavaaleja, Halla-aho sanoo.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen sai kuulla asiasta jo viime vuoden heinäkuussa.

– Jussi kertoi tuolloin, että hän on päätöksensä tehnyt. Siitä lähtien olen joutunut elämään asian kanssa. Tästä mennään silti eteenpäin ja elämä jatkuu.

Halla-ahon johdolla useita vaalivoittoja

Puoluejohtajana Halla-aho johdatti perussuomalaiset presidentinvaaleihin 2018, eduskunta- ja eurovaaleihin 2019 ja vielä tänä vuonna kuntavaaleihin. Kaikissa vaaleissa perussuomalaiset menestyi erinomaisesti, ja nyt viimeksi kuntavaaleissa tulos oli puolueen historian kaikkien aikojen paras.

Putkonen jakoi kiitoksia väistyvälle puheenjohtajalle.

– Jussin työ on ollut mahtavaa. Ennen kaikkea siinä, miten porukka on saatu kerättyä mukaan. Kiitos siitä, että olit valmis muuttamaan kansanliikkeemme toimintakulttuurin jäsenistöä kuulevaksi ja mukaan ottavaksi, Putkonen sanoi.

SUOMEN UUTISET