Suomalaisia jo pidemmän aikaa kiusannut huijaussoittojen suma ei ota laantuakseen. Kyseessä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä Kuluttajaliiton selvityksen mukaan matkapuhelinoperaattorit estävät kuukausittain satojatuhansia ulkomailta tulevia huijaussoittoja. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien verkkorikollisuutta ja sen torjuntaa.

Tämän hetken tyypillisin huijaussoitto on Microsoftin teknisen tuen nimissä esiintyvä soittaja, joka pyrkii saamaan uhrin asentamaan etähallintaohjelman tietokoneelleen. Tätä kautta saatetaan urkkia esimerkiksi pankkitunnuksia.

– Huijaussoitot eivät ole pelkästään ärsyttäviä, vaan niissä piilee myös todellinen vaara tietojenkalastelun muodossa. Vääriin käsiin päätyvät pankkitunnukset tai luottokorttinumerot voivat johtaa merkittäviin taloudellisiin vahinkoihin, eikä poliisilla useinkaan ole mahdollisuutta selvittää ulkomailta käsin tehtäviä verkkorikoksia. Rikollisten viemät rahat jäävät lähes poikkeuksetta sille tielleen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Huijaukset yhä kehittyneempiä

Huijaus- ja tietojenkalasteluviestejä satelee suomalaisille myös tekstiviestien ja sähköpostin muodossa. Postin ja PostNordin nimissä lähetetyt väärennetyt saapumisilmoitukset ovat levittäneet haittaohjelmia lukuisiin matkapuhelimiin ja lähettäneet käyttäjien tietämättä viestejä eteenpäin. Sähköpostitse kalastellaan etenkin pankkitunnuksia sekä yritetään kiristää käyttäjiä uhkaamalla paljastaa arkaluontoisia tietoja uhrin lähipiirille.

– Huijaukset ovat yhä kehittyneempiä ja yhä useampi lankeaa niihin viranomaisten varoituksista huolimatta. Aiemmin huijausviestin tunnisti jo pelkästään kömpelöstä kieliasusta, mutta nykyään sähköpostitse tullut viesti saattaa näyttää hyvinkin aidolta. Varomaton netinkäyttäjä voi huomaamattaan joutua tietojenkalastelun uhriksi ja seuraukset saattavat olla arvaamattomat.

– Verkkorikollisuus on mittava ongelma ja viranomaiset tarvitsevat ehdottomasti lisää keinoja pystyäkseen suojelemaan suomalaisia ulkomaiselta verkkorikollisuudelta. Myös operaattorien pitäisi kuitenkin tehdä oma osansa ja estää huijauksissa käytettyihin viesteihin tai puheluihin vastaaminen, Antikainen vaatii.

Suomen Uutiset