Italian pääministeri Giorgia Meloni on sukkuloinut ahkerasti rajoittaakseen Eurooppaan suuntautuvaa luvatonta siirtolaisuutta. Meloni tapasi aiemmin Yhdysvaltain presidentin ja seuraavaksi vuorossa on Kiinan johto. Median suhtautuminen Meloniin on muuttunut hämmästyttävän nopeasti.

Muodonmuutoksen oikeistohylkiöstä Euroopan tähtipoliitikoksi kokenut Italian pääministeri Giorgia Meloni tapasi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin torstaina Washingtonissa. Biden kertoi Reutersin mukaan medialle, että heistä oli Melonin kanssa ”tullut ystäviä”.

Kumppanuus on mennyt jo niin pitkälle, että erimielisyydet abortista tai LGBTQ-väen oikeuksista lakaistiin vierailulla maton alle. ”Näistä ei kyselty” Meloni totesi tavattuaan Bidenin lisäksi USA:n keskeisiä lainlaatijoita.

Meloni ja Biden painottivat tapaamisen jälkeisessä yhteisessä julkilausumassaan jatkuvaa tukeaan Ukrainalle sekä syventyvää keskustelua Kiinan suhteisiin liittyville ”mahdollisuuksille ja haasteille”. Meloni on tiettävästi sukkuloimassa Kiinaan lähitulevaisuudessa ja siellä hänen odotetaan tapaavan presidentti XI Jinpingin.

Ihmissalakuljettajien verkostot murrettava

Italian ja Yhdysvaltain johtajien tapaaminen järjestyi vain vajaa viikko sen jälkeen, kun Meloni emännöi kansainvälistä maahanmuuttokonferenssia Roomassa.

Afrikan vakauteen ja laittomaan siirtolaisuuteen liittyvät kysymykset olivat Melonin esikunnan mukaan pöydällä myös Bidenin kanssa käydyissä keskusteluissa.

20 valtion edustajat Välimeren piiristä, Lähi-Idästä ja Afrikasta sopivat periaatteessa keinoista, joilla Välimeren yli Eurooppaan suuntautuvaa laitonta siirtolaisuutta pyritään rajoittamaan ja murtamaan ihmissalakuljettajien verkostot.

Meloni monessa mukana

Tälle ”Rooman prosessille” pyritään seuraavassa vaiheessa hankkimaan kattava rahoitus ja pesämunaksi Emiraatit lahjoitti hankkeeseen 100 miljoonaa dollaria.

Konferenssin yhteydessä Meloni ilmoitti kannattavansa hyötymaahanmuuttoa ja sanoi ”Italian ja Euroopan tarvitsevansa laillista reittä käyttävää siirtolaisuutta”.

Vain viikkoa Rooman tapaamista aikaisemmin EU oli sopinut miljardituesta Tunisialle – laittoman siirtolaisuuden hillitsemiseksi. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin seurana Tunisiassa sopimuksesta tiedottamassa olivat Italian pääministeri Giorgia Meloni sekä Hollannin väistyvä pääministeri Mark Rutte. Von der Leyen kutsuu kokoonpanoa nimellä ”Team Europe

SUOMEN UUTISET