Italian vaalien epäselvällä tuloksella on negatiivisia vaikutuksia sekä Italian että muiden heikompien euromaiden luottokelpoisuusnäkymiin ja se nostaa riskiä euroalueen velkakriisin leimahtamisesta uudelleen liekkeihin, Moody’s Investors Service arvioi keskiviikkona.

Luottoluokituslaitos totesi kommentissaan merkittävänä riskinä sen, että talouden rakenteelliset uudistukset euroalueen kolmanneksi suurimmassa taloudessa huomattavasti hidastuvat tai pysähtyvät kokonaan.  Se totesi myös, että euroskeptikkojen suuri osuus Italiassa vähentää todennäköisyyttä, että tilanne voitaisiin ratkaista uusilla vaaleilla.

Italian systeeminen merkitys euroalueeseen merkitsee luottoluokittajan mukaan sitä, että tämän viikon vaalit vaikuttavat euroalueella selvästi Italiaa laajemmalle ja välillisesti negatiivisesti muiden heikompien euromaiden luottokelpoisuusnäkymiin. Sijoittajien luottamuksen menetyksen Italian valtion joukkolainoihin uskotaan ajavan myös heikompien euromaiden kuten Portugalin ja Espanjan joukkolainojen korkotasoa ylös, mikä mahdollisesti puolestaan sytyttää velkakriisin uudelleen.

Korkean velan määrän ja alhaisen talouskasvun yhdistelmä jättää luokittajan mukaan heikoimmat euromaat markkinoiden sentimentin varaan, tunnelma markkinoilla voi kokemuksen mukaan kääntyä nopeastikin. Ratingyrityksen mukaan Italian velka joka on hieman alle 130% bruttokansantuotteesta ja huomattavat velanhoitomenot jotka ovat  yli 11% Italian valtion tuloista johtavat siihen, että Italia on edelleen haavoittuvainen valtion velan nouseviin korkokustannuksiin joka aiheutuu  valtion lainojen tuoton heilahteluista epävarmuuden kasvaessa.

Kuvassa Italian vaaleissa raskaan tappion kärsinyt edellinen pääministeri Mario Monti

PS VERKKOTOIMITUS