Hallitus etsii ensi maanantaina ja tiistaina uusia keinoja työllisyyden kasvattamiseksi. vakuutti oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) tänään eduskunnan kyselytunnilla.

– Olen pääministerin kanssa yhtä mieltä siitä, että valoon päin ollaan menossa. Mutta ongelma on niin laaja, että mikään taikatemppu ei auta. Tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä ja niitä hallitus maanantaina ja tiistaina miettii. Täytyy muistaa, että tämä hallitus on tehnyt monia ratkaisuja, Lindström aloitti.

– Aina ne eivät ole suosiollisia joillekin, mutta hyvä tavoite on, että Suomi lähtee nousuun. Se ei lähde yhtä ihmisryhmää kiusaamalla – kyseessä on tasapainoinen kokonaisuus, johon kaikki osallistuvat, varsinkin hyväosaiset, Lindström lupasi.

Opiskelua ehkä työttömyysturvalla

Tarja Filatov (sd.) kysyi, miten hallitus huolehtii esimerkiksi kelkasta tipahtavista nuorista.

Lindström vastasi, että hallitus pyrkii levittämään positiivista rakennemuutosta Lounais-Suomesta muualle maahan, mutta tekemistä riittää. Juuri äskettäin valmistui yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa selvitys, jossa puhuttiin opiskelusta työttömyysturvalla.

– Tämähän oli kolmikantaisessa työryhmässä ja tuli sieltä riitaisena ulos. Mutta se ei estä hallitusta käsittelemästä ja ottamasta kantaa siihen puoliväliriihessä. Alueelliset erot on tunnistettu: joillain aloueilla on huomattavia ongelmia. Siksi elinkeinorakennetta pitää monipuolistaa, esimerkiksi matkailua, jotta hyvää levitetään Itä-Suomeen ja Lappiin, Lindström viitoitti.

Nuoret mukaan työhön ja yhteiskuntaan

Hän painotti hallituksen jatkavan nuorten työllistämistä edelleen mm. hyviksi havaittujen nuorisotakuun ja ohjaamotoiminnan avulla.

– Toimet tähtäävät siihen, että kaikki saadaan voimiensa mukaan yhteiskuntaan. Ymmärrän, että kaikki haluavat mieluummin pysyvän työsuhteen, mutta pitäisi osata arvostaa lyhyempiäkin. Ymmärrän, ettei aina kannata ottaa työtarjousta vastaan. Siksi hallitus tähtää siihen, että työn ottaminen vastaan olisi aina kannattavaa. Se ei aina ole miellyttävää, mutta yhteiskunnalle se on äärettömän tärkeää, Lindström puntaroi.

Hän painotti myös, että uudistukset pyrkivät aina hyödyttämään työtöntä ja työtön saisi parempaa palvelua kuin nyt – että myös pitkäaikaistyötön saisi laadukkaita palveluita joka puolella maata, Lindström painotti.

Lindström listasi uusia keinoja

– Yksinyrittäjän palvelupaketti on puoliväliriihessä, jossa päätetään. Samalla on Maria Löfgrenin ja Harri Hellstenin raportti itsensätyöllistäjän aseman parantamisesta puoliväliriihessä. Leena Meri (ps.) viittasi ohjautuvuuteen: että ihmiset ovat oikeassa paikassa – se on syy näihin muutoksiin. Kaikki tietävät, ettei tämä järjestelmämme toimi: ihmiset ovat väärässä paikassa ja heille tarjotaan vääriä palveluita. Muuntokoulutusta mietitään: sitä tarvitaan muuallekin kuin rakennusalalle. Tarvitsemme notkean tavan reagoida muutoksiin, Lindström viitoitti.

Veli-Pekka Leskelä