Jimmie Åkesson haluaa oikeusministeriksi ruotsidemokraattien, kokoomuksen ja kristillisten muodostamaan hallitukseen. Se on nyt oikeasti mahdollista, sillä Dagens Nyheterin mielipidetiedustelussa enemmistö oppositiopuolueiden äänestäjistä näkee yhteisen hallitustaipaleen mahdollisena

Dagens Nyheterin Ipsos-tutkimuslaitoksella teettämässä mielipidetiedustelussa enemmistö kokoomuksen ja kristillisdemokraattien äänestäjistä avaisi ruotsidemokraateille ovet porvarihallitukseen.

Suurin luottamus maahanmuuttokysymyksissä

Ruotsidemokraattien äänestäjät ottaisivat hekin kernaasti kokoomuksen ja kristilliset samaan koalitioon. Tulos on antanut puoluejohtaja Jimmie Åkessonille reilusti etunojaa matkalla valtiopäivävaaleihin, viimeistään vuonna 2022. Jos siis punavihreä nykyhallitus kestää kasassa sinne asti.

– Tavoitteenamme on saada niin paljon vaikutusvaltaa kuin mahdollista. Ministereillä sitä on ja siksi pyrimme hallitukseen, sanoo ruotsidemokraattien puheenjohtaja Åkesson Dagens Nyheterin haastattelussa.

– Kun puhutaan meille tärkeistä asioista, niin oikeusministeriö on kannaltamme todella kiinnostava, koska siellä käsitellään sekä oikeuspoliittisia, että maahanmuuttokysymyksiä. Meillä on käsittääkseni äänestäjien piirissä suurin luottamus maahanmuuttokysymyksissä. Myös oikeuspoliittisissa asioissa luotto meihin on vankkaa.

Rahaministeriökin kiinnostaa

Myös energiapolitiikka kiinnostaa Åkessonia, puolueen asiantuntemuksella olisi hänen mukaansa paljon annettavaa energiakeskusteluun. Åkesson ottaa erikseen esille ydinvoiman, jota valtiopäivillä myös liberaalipuolue on ansiokkaasti edistänyt.

Valtiovarainministeriökin kiinnostaa Åkessonia, puolueen tähtäimessä voisi olla valtiosihteerin posti.

– Ehkei valtiovarainministerin palli ole meille se tärkein, on muitakin tehtäviä, jotka ovat liitoksissa rahaministeriöön ja joissa toimenkuva on hieman rajoitetumpi.

Ruotsidemokraattien oppivuodet ohitse

Åkessonin mielestä ruotsidemokraattien oppivuodet ovat ohi ja nyt on aika ottaa valtakunnallista vastuuta. Kunnissa yhteistyö kokoomuksen ja kristillisten kanssa sujuu jo rutiinilla ja osapuolet ovat siihen tyytyväisiä.

Ruotsidemokraatit voisivat periaatteessa jäädä myös hallituksen ulkopuolelle, jos puolue saisi vaikutusvaltaa budjettikysymyksissä. Tämä on tosin minimitavoite.

– On paljon muitakin asioita, joihin haluamme vaikuttaa tosissamme ja jotka eivät ole puhtaita budjettikysymyksiä, vaikkapa maahanmuutto- ja oikeuspoliittiset kysymykset.

Pakolaispolitiikan painopiste palautuksiin

Ruotsidemokraateille maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat keskeisiä ja painotuksissa on eroja puolueen ja kokoomuksen välillä.

– Kokoomus puhuu tänään asioista, jotka toki ovat oikean suuntaisia, mutta joista me puhuimme kymmenen vuotta sitten. Humanitäärisen maahanmuuton pudottaminen muiden Pohjoismaiden tasolle on aivan liian myöhäistä. Tavoitteenamme on miinusmerkkinen muuttoliike.

– Pakolaispolitiikan päämääränä on pitkään ollut haalia tänne ihmisiä, antaa heille pysyvä oleskelulupa ja sitten kotouttamisen kautta tehdä heistä osa ruotsalaista yhteiskuntaa. Mielestäni ihmisille pitää antaa tilapäinen suoja tarvittavaksi ajaksi, jos he eivät voi saada apua mistään muualta ja samalla paremminkin valmistella heitä palautukseen.

SUOMEN UUTISET