Perussuomalaisten kansanedustaja Anssi Joutsenlahti on tehnyt kirjallisen kysymyksen kuitin kirjoittamisen velvoitteen poistamisesta näkövammaisilta elinkeinonharjoittajilta. Elinkeinonharjoittajien on vuoden alusta lähtien pitänyt lain mukaan tarjota tavaran tai palvelun ostajalle maksusuorituksesta laadittu kuitti, jos maksu suoritetaan käteisellä rahalla tai maksukortilla.

Vaikka laki koskee kaikilla toimialoilla toimivia elinkeinonharjoittajia, joiden tilikauden liikevaihto on yli 8 500 euroa, kuitin tarjoamisesta on vapautettu jo monia ryhmiä: yleishyödyllinen yhdistys- ja harrastustoiminta, maa- ja metsätalouden harjoittajat, automaattimyynti ja arpajaislainsäädännön mukainen myynti sekä ulkona tapahtuva tori- ja markkinamyynti, johon ei liity alkoholijuomien vähittäismyyntiä tai anniskelua.

Kuitin kirjoittaminen vaatii apua

Joutsenlahti kritisoi lain ulkopuolelle jätettyjä toimintamuotoja, mikäli uudella säädöksellä pyritään harmaan talouden vähentämiseen. Joutsenlahti kiinnittää päähuomion elinkeinonharjoittajien vähemmistötyhmiin, joille kuitin tarjoamisvelvollisuus tuottaa todellisia ongelmia.

– Suomessa on Näkövammaisten Keskusliiton tietojen mukaan 800-1 200 näkövammaista yrittäjää. He ovat verottajan mukaan samalla viivalla muiden yrittäjien kanssa eli mitään helpotuksia ei näkövammasta huolimatta ole myönnetty, Joutsenlahti pahoittelee.

– Kuitin muotoseikkojen täyttäminen ilman avustajaa tuottaa näkövammaiselle ongelmia eikä ole kaikille edes mahdollista. Heille ei ole Näkövammaisten Keskusliiton mukaan vielä tarjolla asiakashallintaohjelmistojen esteettömiä versioitakaan.

Vapautus ilman sanktioita

Joutsenlahden mielestä näkövammaisen yrittäjän pitäisi saada vapautus kuitin kirjoittamisesta ilman sanktioita. Tällä hetkellä kuitin kirjoittamatta jättämisestä voi saada 300-1 000 euron sakkorangaistuksen.

– Vähintäänkin sokealla yrittäjällä pitäisi olla mahdollisuus kirjoittaa kuitti pistekirjoituksella tai toimittaa kuitti sähköpostilla tai tulostettuna jälkikäteen.

– Miksi sokeat joutuvat ilman kykyjä selviytymään näkevien kanssa samoista haasteista? Onko näkevä sittenkin eniten sokea vai sijaitseeko tässä lainsäädännössä sokea piste, joka poistuu, kun asiaa katsotaan oikeasta kulmasta? Joutsenlahti kysyy.

PS VERKKOTOIMITUS