Turkkilainen viranomaislähde kertoi uutistoimisto Reutersille torstai-iltana, että Turkki ei enää aio pitää rajaa suljettuna niiltä pakolaisilta, jotka pyrkivät Eurooppaan. Reutersille puhuneen viranomaisen mukaan Turkin poliisille sekä raja- ja rannikkovartiostolle on annettu käsky lopettaa toimet syyrialaisten rajanylityksen estämiseksi. Turkki enää aio pitää rajaa suljettuna niiltä pakolaisilta, jotka pyrkivät Eurooppaan.

Kansanedustaja Arja Juvonen on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, että miten hallitus valmistautuu tähän tilanteeseen ja onko Suomi varautunut mahdolliseen turvapaikanhakijoiden saapumiseen Turkin avattua rajansa.

Valmistauduttava myös terveydenhuollon sektorilla

Juvonen teki vastaavan kysymyksen myös jo vuonna 2014, jolloin oli odotettavissa turvapaikanhakijoiden saapuminen Euroopasta. Silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) vastasi kysymykseen, että vastaanottokeskukset pystyvät lisäämään majoituspaikkoja muutamilla sadoilla paikoilla. Tämä osoittautui turvapaikanhakijoiden saavuttua Suomeen riittämättömäksi valmistautumiseksi.

– Hallituksen on reagoitava Turkin rajojen avaamiseen välittömästi, jotta vastaava ei toteudu. Erityisen tärkeää on kohdentaa riittävästi resursseja rajavalvontaan, mutta valmistauduttava myös terveydenhuollon sektorilla. Euroopassa käydään tällä hetkellä laajoja vastatoimia muun muassa koronaviruksen leviämiseen ja tähän tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun ihmiset liikkuvat ja matkustavat paikasta toiseen. Tartuntatautien ennaltaehkäisy kuuluu kaikille, Juvonen huomauttaa.

SUOMEN UUTISET