Etelä-savolainen perussuomalainen vaikuttaja Reijo Paunonen kehottaa kiinnittämään huomiota loikkaussuunnitelman kronologiaan. Paunonen kertoi eilen Iltalehdessä saaneensa tiedon loikkaussuunnitelmasta etukäteen kansanedustaja Kaj Turuselta. Turunen kiistää asian, mutta Suomen Uutisten haastatteleman Paunosen mukaan hän ei voinut saada tietoa mistään muualta kuin Turuselta.

Juvan kunnanvaltuutettuna toimiva Reijo Paunonen kertoi eilen Iltalehdelle saaneensa kansanedustaja Kaj Turuselta tiedon loikkaussuunnitelmasta ennen Jyväskylän puoluekokousta 9.-11.6.2017.

Paunonen kertoi Iltalehdelle puhuneensa ennen puoluekokousta puhelimitse kolmasti savonlinnalaisen kansanedustajan Kaj Turusen kanssa. Puhelut tapahtuivat 6., 7. ja 8. kesäkuuta. Viimeisin, torstai-iltana soitettu, oli pisin, yli 16 minuuttia.

Paunonen kertoi Iltalehdessä:

– Turunen kertoi, että heillä on varasuunnitelma. Jos Halla-ahosta tulee PS:n puheenjohtaja, me heitämme halla-aholaiset ulos hallituksesta ja perustamme oman eduskuntaryhmän, joka jatkaa hallituksessa, Paunonen kertoi Turusen sanoneen. Siteeraus ei ole sanatarkka, mutta ajatus oli tämä.

Iltalehden jutussa mainittiin myös Paunosen kertoneen asiasta kahdelle eteläsavolaiselle politiikan vaikuttajalle. Toinen heistä on keskustalainen Jaakko Hänninen, Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja. Paunonen soitti hänelle maanantaina 12.6. Hänninen vahvisti Iltalehdelle saaneensa puhelun ja saaneensa Paunoselta tiedon Kaj Turusen hajoamissuunnitelmasta.

Kaj Turunen tyrmäsi Paunosen ulostulon Iltalehdessä.

– Jos oletettaisiin tällainen hypoteettinen juttu, että jos olisi jotakin suunnitelmaa ollut, laajemmin kuin minun henkilökohtaisesti, niin uskoisin, että se olisi ollut sellainen, että tällaisen suunnitelman olemassaolosta esimerkiksi Paunoselle ei kerrottaisi, Turunen kertoi.

Ei voinut enää vaieta

Paunonen kertoo Suomen Uutisille, ettei voinut enää vaieta asiassa. Häntä kismittää se, että kulisseissa suunniteltiin tällaista suunnitelmaa perussuomalaisten puoluekokouksen varalta.

Viimeinen niitti oli Lauri Nurmen kirjan julkaisua seurannut julkinen keskustelu. Hallituksen riveistä on systemaattisesti kiistetty etukäteissuunnitelmien olemassaolo. Tämä oli Paunoselle liikaa.

– Mietin asiaa yökaudet. Minulla oli tiedossani tällainen kommentti Turuselta. Ihmeellisiä selityksiä annettiin julkisuudessa. Tällainen ei ole suomalaisen politiikan kannalta kestävää.

Paunonen huomauttaa Turusen kommenttien ristiriitaisuudesta.

– Tärkeintä on kiinnittää huomiota kronologiaan. Lisäksi on syytä pohtia tarkkaan Turusen Iltalehdelle antamaa kommenttia. Hän totesi, ettei minulle olisi tällaista kerrottu. Kuitenkin kerroin asiasta maanantaina Jaakko Hänniselle. En kuulu puoluejohtoon. En olisi voinut saada tätä tietoa loikkaussuunnitelmasta mistään muualta kuin Turuselta.

Odotti moitteita, saikin kiitoksia

Paunonen odotti saavansa moitteita Iltalehdessä tekemästään ulostulosta, mutta tällaista ei ole näkynyt.

– Pelkäsin, että tulee lokaa niskaan. Näin ei käynyt, saamani palaute on ollut positiivista.

– Kaiken kaikkiaan asiassa vallitsee yllättävän suuri hiljaisuus.

SUOMEN UUTISET