Keskustelu poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista jatkuu aktiivisesti, kun Perussuomalainen Nuoriso ry julkaisi aiheesta kansalaisaloitteen. Puheenjohtaja Miko Bergbomin mukaan kyse on lapsen oikeudesta ruumiilliseen koskemattomuuteen, eikä sitä saa loukata peruuttamattomasti.

– Lasten turha sukuelinkirurgia on lapsen pahoinpitelyä. Suomen laista ei löydy kohtaa, joka antaisi erityisen oikeutuksen poikien ei-lääketieteelliseen ympärileikkaukseen, sanoo Bergbom ja viittaa lääkärin etiikkaan, jonka mukaan lapsia ei tule altistaa tarpeettomasti komplikaatioille.

Tavoitteena poikien ja tyttöjen yhdenvertaisuus

Lakivaliokunnassa käsitellään parhaillaan tyttöjen sukuelinten silpomisen rangaistavuutta. Mietinnössä on todettu myös poikien ei-lääketieteellisiin ympärileikkauksiin liittyvän sääntelytarpeita. Poikien asiaa ei kuitenkaan nostettu päätösesitykseen, eikä tämä miellytä Perussuomalaista nuorisoa.

– En näe mitään järkevää syytä sille, miksi eduskunta ei voisi kieltää myös poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia, Miko Bergbom sanoo.

Katso haastattelu (juttu jatkuu videon alla):

Maria Asunta haastattelee Miko Bergbomia. Youtube, 6 min 41 sek.

Tyttöjen silpomisessa lievin muoto on pisto klitoriksen huppuun, mikä on selkeästi rikoslain vastainen toimenpide. Samaan aikaan poikien turha ympärileikkaus on sallittua, vaikka siinä poistetaan osa erogeenisestä kudoksesta.

Miko Bergbomin mukaan yhdenvertaisuus ei nyt toteudu perustuslain edellyttämällä tavalla, mutta asiaan on olemassa ratkaisu.

– Laitetaan lasten oikeudet edelle.

”Haitalliset ilmiöt kulttuurista poistettava lainsäädännöllä”

Miko Bergbomia hämmentää se, ettei ympärileikkausten määristä ole tarkkaa statistiikkaa Suomessa. Ylen mukaan pojille tehtiin 2 700 ympärileikkausta vuonna 2016, vaikka lastenkirurgian dosentti Harry Lindahlin mukaan tilastollisesti vain 300 poikaa, eli yksi sadasta, tarvitsisi ympärileikkauksen lääketieteellisin perustein.

– Tämän tiedon valossa näyttäisi, että valtaosa operaatioista on turhia, Miko Bergbom päättelee, mutta kertoo nähneensä myös pienempiä arvioita ei-lääketieteellisten leikkausten määristä.

Poikien ympärileikkaus linkittyy vahvasti eri uskontoihin ja kulttuureihin. Tätä ikiaikaista tapaa on käytetty keinona korjata moraalia ja kontrolloida poikien ja miesten seksuaalisuutta. Ympärileikkaus mielletään rituaaliksi ja riitiksi, jolla osoitetaan kulttuurista yhteenkuuluvuutta ja vahvistetaan ryhmään sitouttamista.

Miko Bergbom kuitenkin muistuttaa, että me elämme nyt vuotta 2020.

– Niin sanotut haitalliset ilmiöt kulttuurista pitää pystyä poistamaan lakisääteisesti. Ja me voidaan olla siinä suunnannäyttäjiä.

Eri puolueiden nuorisojärjestöt vaativat oikeutta lapsille

Tiettävästi lääketieteelliset järjestöt maailmassa eivät suosittele rutiininomaista, ei-lääketieteellistä ympärileikkaamista, mutta sitä ei kuitenkaan ole vielä kriminalisoitu yhdessäkään maassa. Voisiko Suomi sitten olla edelläkävijä: ensimmäinen maa, jossa poikien rituaalileikkaukset kielletään?

– Kyllä voi, sanoo Miko Bergbom uskoen, että kansalaisaloitteen tavoite eli 50 000 allekirjoittajaa tulee täyttymään. Reilussa viikossa on saatu yli 9 000 allekirjoitusta.

Perussuomalainen Nuoriso ry ei ole yksin. Poikien rituaalileikkauksia ovat nousseet vastustamaan myös kokoomusnuoret ja demarinuoret.

Maria Asunta