Maahanmuuttokriittinen Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE nousee sittenkin maan hallitukseen. Perussuomalaisten sisarpuolue EKRE muodostaa hallituksen yhdessä vasemmalle kallellaan olevan Keskustapuolueen ja kansallismielisen Isänmaa-puolueen kanssa. Hallituksella on maan 101-jäsenisessä parlamentissa eli Riigikogussa 56 kansanedustajaa.

Yllättävää Viron hallitusratkaisussa on sekin, että vaalit voittanut Reformipuolue jätettiin rannalle. Uuden hallituksen ohjelma on Viron median mukaan vielä hakusessa ja monet tavoitteet ovat toistaiseksi epämääräisiä. Hallitussopimus kuitenkin allekirjoitettiin maanantaina.

Viro ei suostu pakolaiskiintiöihin

Yksi asia on kuitenkin selvää hallitusohjelmassa: Viro ei suostu EU:n pakolaiskiintiöihin. Maahanmuuttokysymys ei tosin Virossa herätä kovin voimakkaita tunteita, sillä turvapaikanhakijoita on tullut maahan todella vähän.

Toinen lähes kirkossa kuulutettu asia on se, että uusi hallitus laskee alkoholin valmisteveroja, jotta virolaisten oma viinaralli Latviaan laimenisi, ja onhan viinan kohtuullisella hinnalla merkitystä myös turismin kannalta.

Halla-aholta enteelliset onnittelut

EKRE saa valtiovarainministerin, sisäministerin, ulkomaankauppaministerin sekä ympäristö- ja maatalousministerin salkut. Viroon tulee myös kansalaisten ikääntymiseen liittyvien kysymysten takia aivan uusi väestöministerin posti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho onnitteli sisarpuoluetta Twitterissä ja muistutti enteellisesti, että vielä ennen vaaleja kaikki muut puolueet vakuuttivat, ettei EKRE:n kanssa tehdä yhteistyötä vaalien jälkeenkään.

Katso virolaisen Postimees-lehden videot hallitussopimuksen allekirjoittamisesta.

Suomen Uutiset