Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemont ei vastannut annettuun määräaikaan mennessä Espanjan hallituksen kysymykseen julistautuiko Katalonia itsenäiseksi viime keskiviikkona vai ei. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy oli toivonut yksinkertaista ”kyllä tai ei” -vastausta täksi päiväksi.

Katalonia vastasi kirjeellä, joka sisälsi toiveen kahden kuukauden neuvotteluajasta Espanjan hallituksen kanssa. Kirje sisälsi myös liitedokumentteja, kuten Katalonian itsenäistymislaista ja espanjalaispoliiseja vastaan nostettuja syytteitä poliisin rajuista otteista 1.10.2017 pidetyn kansanäänestyksen aikana.

Varapääministeri Santamaría: Katalonialle toinen aikaraja

Espanjan varapääministeri Soraya Sáenz de Santamaría piti lyhyen tiedotustilaisuuden puolilta päivin Suomen aikaa. Hän totesi, ettei uskonut yksinkertaisen vastauksen antamisen olevan niin vaikeaa.

Santamaría vahvisti, että Espanjan hallitus on siirtynyt toiseen vaiheeseen. Se tarkoittaa, että Puigdemontilla on torstaiaamuun asti aikaa perua itsenäisyysjulistus. Takaraja umpeutuu kello 11 Suomen aikaa.

– Te voitte nyt sanoa, ettei itsenäisyysjulistusta tarvitse perua, koska sitä ei ole alunperin julistettukaan, Santamaría osoitti sanansa Puigdemontille.

Henri Alakylä