Katalonian itsenäistymisliike jatkuu, vaikka muutama päivä sitten tilanne näytti johtavan uusiin aluevaaleihin. Espanjan koillisosassa sijaitsevassa Kataloniassa järjestettiin syyskuussa aluevaalit, joista tehtiin käytännössä kansanäänestys itsenäistymisestä. Itsenäistä Kataloniaa ajava blokki sai parlamenttiin enemmistön.

Itsenäistymisliikkeen takana oli Junts pel Si ja vasemmistolainen CUP. Ensin mainittu sai 62 parlamenttipaikkaa, ja CUP 10 paikkaa. CUP vaati kuitenkin istuvan aluepresidentin Artur Masin jäävän pois itsenäisyyden siirtymäajan presidenttiydestä.

Junts pel Si tarjosi vielä vasemmistolaista finanssipolitiikkaa sisältävää kompromissipakettia. CUP äänesti tarjouksen puolesta. Hämmästyttävästi äänet menivät tasan: 1 515 ääntä hyväksyi paketin ja Masin aluepresidenttiyden ja tasan yhtä monta ääntä vastusti pakettia.

Masin nimityskysymys meni CUP:n johdolle, jossa esitetty paketti tyrmättiin. Katalonia oli ajautumassa uusiin aluevaaleihin.

Mas astui vapaaehtoisesti sivuun

CUP ilmaisi, että se hyväksyisi kuitenkin jonkun muun aluepresidentin Masin johtamasta puolueesta. CUP katsoi, että Mas ei voi hoitaa tehtäväänsä korruptioskandaalin vuoksi. Toisaalta CUP oli luvannut, ettei se aio vaarantaa itsenäistymistä.

Lauantai-iltana Mas ilmoitti, että hän jää pois aluepresidenttiydestä vapaaehtoisesti. Mas sanoi, että pois jättäytyminen teki kipeää, mutta että se oli Katalonian etu. Masin mukaan Katalonian etu tulee ennen mitään muuta etua.

Katalonian aluepresidentiksi tulee Carles Puigdemont.

Henri Myllyniemi