Kaupan liitto ja Suomen Yrittäjät jättivät oikeusministeri Antti Häkkäselle kannanoton sakon muuntorangaistuksen palauttamiseksi. Kauppiaat ja yrittäjät ovat perussuomalaisten linjoilla.

Suomen Yrittäjien ja Kaupan liiton mukaan myymälävarkaudet ja näpistykset ovat viime vuosina lisääntyneet. Varkaushävikin kokonaiskustannukset kaupoille ovat noin 550 miljoonaa euroa vuodessa.

Kauppiaiden mielestä on väärin, että osa myymälävarkaista jää kokonaan ilman seuraamuksia tekemistään rikoksista, toimitusjohtaja Juhani Pekkala Kaupan liitosta sanoo tiedotteessa.

Sakon muuntorangaistus poisto vuonna 2008 johti yrittäjien ja kauppiaiden mukaan myymälävarkaiden hyvin röyhkeään käytökseen.

Pekkalan mukaan loppujen lopuksi hävikin maksavat rehelliset asiakkaat tavaroiden korkeampina hintoina.

– Kustannuksia lisäävät myös tuotesuoja- ja valvontakamerajärjestelmät, joita kauppojen on hankittava pystyäkseen todistamaan mahdolliset rikokset ja näpistykset, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Perussuomalaiset ovat ottaneet kantaa muuntorangaistuksen puolesta muun muassa rattijuopumustuomioiden kohdalla. Monet rikosoikeuden professorit ovat samalla kannalla.

Suomen Uutiset