Valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pentti Kettusen (ps.) mielestä hallituksen päätös hankkia enemmistö STX Finlandin Aker Arcticista on oikeansuuntainen, vaikkakin pieni liike.

Hallitus kertoi tiistai-iltapäivänä työ- ja elinkeinoministeriö kertoi kaupasta, jolla Aker Arctic siirtyy valtioin enemmistöomistukseen 9,3 miljoonalla eurolla. Valtion omistusosuus nousee 66,4 prosenttiin.

Aker Arctic on maailman johtava arktisten alueiden merilogistiikan ja offshore-teollisuuden ratkaisuja sekä erilaisia arktisia aluksia kehittävä suunnitteluyhtiö.

Yhtiön muut omistajat ovat tasaosuuksin Finnish ABB Oy ja norjalainen Aker Engineering and Technology AS.

Alan pelastaminen vaatisi enemmän

Kettunen kommentoi uutista tuoreeltaan eduskunnassa.

– Tämä on sinänsä oikeansuuntainen toimenpide, vaikka ei tällä summalla vielä tämän alan ongelmia ratkaista. Mutta kun telakkateollisuutta ruvetaan pelastamaan, pitää pilkun paikkaa siirtää pitkästi oikealle päin, Kettunen linjaa.

Kettusen mielestä Suomen telakkateollisuus voidaan yhä pelastaa. Mutta se vaatii arvovalintoja.

– Sijoitammeko rahojamme kotimaan elinkeinojen ja työllisyyden parantamiseen – vai Etelä-Euroopan hulttiovaltioiden tukiin, Kettunen kysyy.

Onko elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kuitenkin oppinut jotakin taannoisten STX-munaustensa jälkeen?

– Onhan tämä hyvä alku – mutta ei tämä vielä todista, että kovakalloisuus olisi poistunut. Ja tämä on pieni summa verrattuna niihin kauheisiin miljardimenetyksiin, joista STX-kaupoissa alettiin, Kettunen muistuttaa.

Kaj Turunen: Uusi laki antoi mahdollisuuden

Perussuomalaisten kansanedustaja ja talousvaliokunnan jäsen Kaj Turunen pitää kauppaa erittäin tarpeellisena.

– Äskettäin kiireellisenä säädetty laki teollisuussijoituksesta antoi mahdollisuuden tehdä sijoituksia teollisuuspoliittisella perusteella. Se on erittäin oleellinen tarve: se antaa mahdollisuuden pelastaa kokonaisia teollisuudenaloja lamakausien yli, Turunen toteaa.

Hän paljastaa, että 9,3 miljoonan kauppa oli valtiolle edullinen: vielä syksyllä Aker Arcticista pyydettiin moninkertaista hintaa.

– Pidän todennäköisenä, että valtio saa parempina aikoina vielä sijoituksestaan hyvän voiton, Turunen ounastelee.

Onko TEM sitten oppinut aiemmista hirveistä STX-munauksistaan?

– Ilmeisesti on opittukin. Toivon, että tällä tavalla voidaan pääomittaa tarvittaessa muitakin teollisuuslaitoksia – myös STX:n Turun telakkaa, joka on saanut kahden laivan tilauksen ja kolmannestakin neuvotellaan, Turunen puntaroi eduskunnassa tiistai-iltana.

Veli-Pekka Leskelä