

Kai Mykkänen ja Petteri Orpo ajelevat kaksilla rattailla. / LEHTIKUVA
Kokoomus esitti ensin satojen miljoonien sosiaaliturvan leikkaamista – muutama tunti myöhemmin halusi tarjota toimeentulotukea laittomasti maassa oleville
Kokoomuksen linja ailahtelee ja poukkoilee eduskuntavaalien alla. Kokoomus näyttää ottaneen strategiaksi sen, että puheet pidetään tarvittaessa kovalla tasolla koskien niin taloutta kuin haittamaahanmuuttoa, mutta eduskunnan äänestyksissä linja myötäilee vihervasemmiston politiikkaa.
SAK:n perjantaina aamulla järjestämässä eduskuntavaalipaneelissa kokoomusta edustanut Kai Mykkänen paalutti kokoomuksen leikkauspolitiikkaa ilmoittamalla, että kokoomus leikkaisi esimerkiksi sosiaaliturvasta.
Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mykkäsen mukaan kokoomus leikkaisi valtion menoja yhteensä neljällä miljardilla vaalikaudessa. Mykkäsen puheiden mukaan sosiaaliturvassa olisi jopa satoja miljoonia leikkausvaraa.
Kevyttä puhetta
Mykkäsen puheet osoittautuivat kevyeksi, sillä perjantaina – muutamaa tuntia myöhemmin – eduskunta äänesti toimeentulotukea koskevasta hallituksen esityksestä, jonka mukaisesti toimeentulotukea maksettaisiin myös laittomasti maassa oleville.
Jo valiokuntakäsittelyssä perussuomalaiset esitti vastalauseessa esitykseen, että toimeentulotuki kuuluu vain laillisesti Suomessa oleskeleville henkilöille.
Perussuomalaiset katsoo, että toimeentulotuen maksaminen laittomasti maassa oleskeleville yhdistettynä hallituksen pyrkimyksiin laajentaa laittomasti maassa oleskeleville tarjottavia terveyspalveluita kiireettömiin palveluihin edistää merkittävästi mahdollisuuksia ulkomaalaislain rikkomiseen sekä toimii kannusteena sosiaaliturvan ja terveyspalveluiden helpon saatavuuden motivoimaan laittomaan maahantuloon.
Kokoomus sumutti äänestäjiä
Valiokunnassa annettuun perussuomalaisten ryhmän vastalauseeseen lähti mukaan myös kokoomuksen edustajia. Kokoomuksen linja kuitenkin muuttui päätöksenteon hetkellä. Vastalauseen mukaisesti – siis hallituksen esitystä vastaan – eduskunnassa äänesti lopulta vain neljä kokoomuksen kansanedustajaa. Peräti 18 kokoomuksen edustajaa äänesti hallituksen esityksen puolesta, eli sen puolesta, että jatkossa myös laittomasti maassa oleskelevat kuuluvat veronmaksajien kustantaman toimeentulotuen piiriin.
Mykkäsen puheet näyttäytyvätkin äänestäjien sumutuksena ja osoituksena kaksilla rattailla ajelemisesta. Kokoomuksen äänestyslinja osoittaa myös kokoomuksen olevan valmis edistämään haitallisen maahanmuuton vetovoimatekijöitä.
Kokoomuksen pelin politiikasta kertoo sekin, että eduskunnan asiakirjojen mukaan kokoomuksen ryhmästä äänestyshetkellä olisi ollut poissa 14 edustajaa, heidän joukossaan kolmikko Heikki Autto, Sari Multala ja Atte Kaleva. Asiakirjaan on merkitty kellonaika 13.27. Tosiasiassa kaikki kolme kokoomusedustajaa olivat salissa äänestyksen aikaan paikalla, sillä he äänestivät minuuttia aikaisemmin, kello 13.26 hallituksen rikoslain muutosesitystä koskevasta esityksestä.
Pakka sekaisin jo edellisenä päivänä
Kokoomuksen ailahteleva linja on oireilua kokoomuksen kahtiajakautumisesta sekä puolueen eduskuntaryhmässä että äänestäjissä. Kokoomus näyttää ottaneen strategiaksi sen, että puheet pidetään tarvittaessa kovalla tasolla, koskien niin taloutta kuin haittamaahanmuuttoa, mutta eduskunnassa linja myötäilee vihervasemmiston politiikkaa.
Kokoomusleirin sekoilu näkyi myös äänestystä edeltävänä päivänä torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Mykkänen käytännössä veti maton puheenjohtaja Petteri Orpon alta. Tuolloin Orpo vakuutti salissa, että kokoomus olisi lähdössä mukaan perussuomalaisten välikysymykseen katuväkivallasta, katujengeistä ja muista aiheeseen liittyvistä turvallisuusongelmista.
Orpon puheenvuoron jälkeen Mykkänen kuitenkin alkoi yllättäen pakittaa antaen ymmärtää, ettei kokoomus ehkä olekaan mukana välikysymyksessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valiokunta kahdet rattaat Sari Multala Heikki Autto katuväkivalta vetovoimatekijät Atte Kaleva haittamaahanmuutto Terveyspalvelut laittomasti maassa olevat Kai Mykkäsen Toimeentulotuki Petteri Orpo leikkaukset Sosiaaliturva perussuomalaiset Välikysymys Kokoomus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset eivät maksaisi toimeentulotukea laittomasti maassa oleskeleville – kokoomus kannatti valiokunnassa, mutta ei salissa

Perussuomalaiset tyrmää hallituksen esityksen laittomasti maassa olevien terveyspalveluista – ”Keskusta lupasi laittomasti maassa oleville jalkapannan, nyt tulikin ilmainen terveydenhuolto”

Perussuomalaisilta ankarat moitteet hallitukselle: ”Tähän tilanteeseen tuotte laittomasti maassa olevien terveydenhuollon laajennuksen”

Katuväkivalta ja jengirikollisuus pitkälti seurausta maahanmuutosta – perussuomalaiset esittää listan toimia ilmiön kitkemiseksi: ”Vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulos maasta”

Hallintovaliokunnan perussuomalaiset: ”Uusi houkutustekijä ihmiskaupalle”

Väestönlaskennalla selvyys Ruotsissa asuvista – laittomasti maassa oleskelevat kaivetaan esiin kotikäynneillä

Jimmie Åkesson haluaa samat säännöt kaikille: Ruotsissa asuminen ei kuulu ihmisoikeuksiin

Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen

Sisäministeriö antaa harhaanjohtavia laskelmia Välimeren valtioista siirrettävien turvapaikanhakijoiden kustannuksista
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää