Perussuomalaiset toivottaa tervetulleiksi ulkomailta Suomeen töihin omalla työllään toimeentulevat ja suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutuvat työntekijät. Perussuomalaiset samalla vastustaa sosiaaliturvaan nojaavaa, ihmisten hyväksikäyttöön kytkeytyvää matalapalkkamaahanmuuttoa. Kokoomuksen kansanedustajalle Pia Kaumalle perussuomalaisten linjan sisäistäminen on osoittautunut mahdottomaksi.

Maanantaiaamun Huomenta Suomessa keskusteltiin työperäisestä maahanmuutosta. Ohjelman vieraina olivat perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto ja hänen kollegansa kokoomuksesta, Pia Kauma.

– Suurin (maahanmuuton) kritiikki meillä kohdistuu turvapaikkapoliittiselle puolelle, mutta olemme selvästi sanoneet, viimeksi eduskunnan kyselytunnilla, että osaajien ja ammattitaitoisen henkilöstön rekrytointi on ok ja voi olla hyödyllistä. Lähtökohta on, että ihmisen pitää tulla palkallaan toimeen ja pystyä elättämään itsensä ja perheensä, Puisto sanoi.

Perussuomalaiset siis toivottaa tervetulleiksi ulkomailta Suomeen töihin korkeakoulutetut osaajat, joiden ansiot vastaavat vähintään suomalaisen mediaanipalkkaa. Sen sijaan matalapalkka-aloille ei tarvita enää lainkaan lisää väkeä. Suomeen on jo nyt syntynyt laajat ulkomaalaisten työntekijöiden halpatyömarkkinat, joissa ihmisten hyväksikäyttö ja työn hinnan halpuuttaminen ovat arkipäivää, eikä tätä ilmiötä tule enää vahvistaa.

Kanta ollut vuosikausia kaikkien tiedossa

Puiston tiivistyksessä perussuomalaisten linjasta työperäiseen maahanmuuttoon ei pitäisi olla kenellekään mitään uutta. Esimerkiksi perussuomalaisten puoluejohto on vuosien varrella useissa haastatteluissa tuonut esille, että omalla työllään toimeentulevat ja suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutuvat työntekijät ovat tervetulleita. Linjaus löytyy myös puolueen tuoreesta maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta.

Huolimatta siitä, että perussuomalaisten kanta asiaan on ollut kaikkien tiedossa vuosikausia, päivänpolitiikassa kuulee edelleen virheellisiä väittämiä. Niin kuultiin tänäkin aamuna, sillä kokoomusedustaja Kauma vihjaili Puistolle, että ei olisi ollut tietoinen perussuomalaisten linjasta.

– Mielestäni tämä kuulostaa uudelta. Puheenjohtaja Riikka Purrahan on puhunut hyvin negatiiviseen sävyyn, että mitään työperäistä maahanmuuttoa ei hyväksytä. Olen hämmästynyt tästä (Puiston) näkemyksestä.

Ei voinut vastustaa kiusausta valehdella

Kokoomusedustaja Kauman lause oli outo, sillä Puiston kuvaus perussuomalaisten linjasta ei ollut uusi, vaan samaa linjausta on pidetty esillä vuosikausia. Lisäksi Kauma valehteli, koska puheenjohtaja Purra ei ole ikinä missään linjannut, että mitään työperäistä maahanmuuttoa ei hyväksytä.

Kauma tuskin voi olla tietämättä perussuomalaisten kantaa työperäiseen maahanmuuttoon, mutta kansanedustaja ei voinut vastustaa kiusausta valehdella suorassa tv-lähetyksessä.

Sosiaalisen median kanavillaan Purra huomauttaakin kokoomusedustaja Kauman vääristelystä ja vaatii häneltä tarkennusta väitteeseen, että hän olisi muka sanonut, että mitään työperäistä ei hyväksytä.

Kuten arvata saattaa, Kauma jättää vastaamatta kysymykseen ja kirjoittaa samaa puutaheinää perussuomalaisten muka ”muuttuneesta kannasta” työperäiseen maahanmuuttoon. Purra kuvaa Kauman väistelyretoriikkaa säälittäväksi.

Edelleen on nähtävissä, että kokoomusedustaja Kaumalle on mahdotonta sisäistää perussuomalaisten kantaa työperäiseen maahanmuuttoon tai vähintäänkin mahdotonta hänelle on puhua perussuomalaisten linjasta totuudenmukaisesti. Mikäli Kauma lukee tämän jutun, hänelle on edellä linkitetty perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma, josta asiat voi tarkistaa.

Kokoomuksen työvoimapulapuhe ohutta yläpilveä

Kokoomuksen linja työperäiseen maahanmuuttoon tiedetään. Kokoomus esittää työvoimapulapuhetta, millä puolue perustelee EU:n ulkopuolelta matalasti koulutettujen ihmisten haalimista Suomeen. Kauma jatkoi Huomenta Suomessa samalla linjalla.

– Meillä on valtava tarve eri aloilla uudesta työvoimasta, esimerkiksi sotealalle tarvitaan 200 000 työntekijää seuraavan kymmenen vuoden aikana. Me ei pystytä vastaamaan tarpeeseen, maahanmuuttoa tarvitaan, Kauma päästeli.

Työvoimapulapuhe ei pidä merivettä ainakaan siihen nähden, että Suomessa on tälläkin hetkellä useita satoja tuhansia ihmistä työttöminä työnhakijoina tai vasten tahtoaan osa-aikatyössä. Sotealan henkilöstön riittävyyttä tuskin voidaan rakentaa EU:n ulkopuolelta saapuvan, matalasti koulutetun ja usein kielitaidottoman väestön varaan.

Ammattiliitto Tehy on myös tuonut esille, että sote-alalle kouluttautuneista yli 72 000 on vaihtanut jollekin muulle alalle, pitkälti siitä syystä, että palkoilla ei tule toimeen. Hoitajapulaksi väitetty tilanne olisi siis ratkaistavissa rahalla.

Poliittisessa työvoimapulapuheessa jätetään myös säännöllisesti mainitsematta se, että Suomi on osa EU:n 450 miljoonan ihmisen sisämarkkinoita ja toisista EU-maista saa vapaasti tulla Suomeen hakemaan töitä.

Vietnamilaisia käytettiin hyväksi Närpiössä

Maahanmuuttotutkija Pasi Saukkonen kertoi äskettäin Helsingin Sanomissa, että Suomen suuriin ongelmiin tarjotaan nyt lääkkeeksi temppua, joka ei tule toimimaan.

– Ajatus on auttamattoman epärealistinen. On suoraan sanoen vastuutonta ajatella, että ratkaisu huoltosuhteeseen tai työvoimapulaan löytyisi työperusteisesta maahanmuutosta, Saukkonen sanoo.

Poliisin tuoreen arvion mukaan työperäinen maahanmuutto myös kytkeytyy vahvasti kansainväliseen ihmiskauppaan, riistoon ja ihmisten hyväksikäyttöön. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa Närpiön vihannestuotantoon kytkeytyvä vietnamilaisten työntekijöiden kiskontatapaus.

Eduskunnan hallintovaliokunta sai äskettäin poliisilta karun lausunnon työperäisen maahanmuuton todellisuudesta. Käytännössä kaikki kehitysmaista Suomeen tulevat joutuvat maksamaan tänne päästäkseen Suomessa jo oleskeleville maanmiehilleen keskimäärin 15 000 euron ”kynnysrahan”.

Suomen Uutiset