Vasemmistopuolue äänestää puheenjohtaja Jonas Sjöstedtin mukaan sosialidemokraattien Stefan Löfveniä Ruotsin uudeksi pääministeriksi perjantaina. Tämä tosin ei tapahdu ilman ehtoja. Jos demarivetoinen hallitus myöhemmin esittää vaikkapa vuokrasääntelystä luopumista tai huonontaa työelämän ehtoja, vasemmistopuolue vetää tukensa pois välittömästi.

Vasemmistopuolueella on vain voitettavaa: jos puolue yhdistää voimansa kokoomuksen, ruotsidemokraattien ja kristillisten kanssa, puolueet voivat yhdessä kaataa Löfvenin hallituksen. Maahan onkin ruotsidemokraattien Samtiden-sivuston mukaan syntymässä vihervasemmistolainen hallitus, jonka kynnysmattoina ovat keskusta sekä liberaalit.

– Vasemmistopuolue on ainoa, joka sai mitä halusi, luonnehtii jopa itse puheenjohtaja Sjöstedt.

Vasemmistopuolue päättää kaikesta

Keskusta ja liberaalit halusivat estää ruotsidemokraattien vaikutusvallan kasvun, eivätkä sen takia lämmenneet kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallitusvaihtoehdolle. Allianssi olisi tarvinnut ruotsidemokraattien tukea päätöstensä läpiviemiseksi valtiopäivillä.

”Nyt toistuu periaatteessa sama keskustan pelkäämä kuvio. Vasemmistopuolue saa veto-oikeuden käytännössä kaikkiin sosialidemokraattien ja vihreiden yhteishallituksen esityksiin”, kirjoittaa Samtiden.

SUOMEN UUTISET