

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koponen: Espanjalaisia palkitaan laiskuudesta ja saamattomuudesta – suomalaisten kärsiessä koronapandemian ja rajoituksien vaikutuksista
Vaikka Euroopan unionin koronatukipaketin on vakuuteltu useiden ministerien toimesta olevan kertaluontoinen ja poikkeuksellinen, viime päivien aikana muutama Euroopan suurista maista, kuten Italia ja Ranska, ovat ilmaisseet halunsa kasvattaa elvytyspakettia viime kesänä sovittua 750 miljardia euroa suuremmaksi.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen vaatii kirjallisessa kysymyksessään pääministeri Marinia ja eurooppaministeri Tytti Tuppuraista takaamaan, että elvytyspaketti todella jää kertaluontoiseksi välineeksi.
– Tukipaketin turvin Espanja pystyy pilotoimaan neljän päivän työviikkokokeilun, eli palkitsemme heitä laiskuudesta ja saamattomuudesta suomalaisten kärsiessä koronapandemian ja rajoituksien vaikutuksista.
– Meille koitetaan kovasti myös vakuutella, miten tärkeää on tukea Etelä-Euroopan tuhlarimaita, sillä kun ne elpyvät, niin mekin elvymme. Nyt onkin käymässä niin, että nämä maat rakentavat meidän antamilla tukirahoilla kilpailevaa teollisuutta ja tekevät näin tuotteet itse sen sijaan että hankkisivat ne meiltä, Ari Koponen sanoo.
Marin ja Tuppurainen vakuuttelevat
Pääministeri Sanna Marin ja eurooppaministeri Tuppurainen ovat useaan otteeseen toistelleet, että EU:n koronatukipaketti on kertaluontoinen, poikkeuksellinen ja määräaikainen.
Ministerit ovat painottaneet etenkin sitä, että elpymispaketista ei olla luomassa pysyvää käytäntöä, vaikka oppositiopuolueet ovat jo pitkään ennustaneet, että tukipaketti on vain alkua velka- ja tulonsiirtounionille.
– Täytyy muistaa, että Suomi on hyväksynyt elpymispaketin kolmella reunaehdolla: kertaluonteinen, poikkeuksellinen ja tarkkarajainen. Mikään näistä ei vain tunnu toteutuvan, Koponen ihmettelee.
Haitallinen Suomelle ja koko unionille
Aiemmin kiihkeästi EU:n tukipaketin hyötyjä puolustanut ministeri Tuppurainen twiittasi 10. huhtikuuta, että elvytyspaketti on välttämätön paha. Vielä viime kesänä Tuppurainen alleviivasi, että Suomi ja pääministeri Marin onnistui elvytysneuvotteluissa erinomaisesti.
Kansanedustaja Koposen mukaan tukipaketti on ehdottomasti paha, mutta ei todellakaan välttämätön.
– Tukipaketti on haitallinen Suomelle ja koko Euroopan unionille. Olen myös toistuvasti yrittänyt saada ministeri Tuppuraista vastaamaan julkisesti kysymykseen siitä, erottaako EU Suomen unionista, mikäli emme hyväksy pakettia tällaisenaan. Vastausta tähän en ole vieläkään saanut.
Macron väläyttelee jo tulevia maksuja
Viime päivien aikana osa Euroopan suurista maista, kuten Italia ja Ranska, ovat esittäneet halunsa kasvattaa EU:n elvytyspakettia viime kesänä sovittua 750 miljardia euroa suuremmaksi, vaikka elvytysrahaston piti olla sopimuksen mukaan kertaluontoinen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on perustellut EU-elvytyksen kasvattamista muun muassa sillä, että elvytysrahaston ja sille kaavailtujen rahavarojen mitoitus oli sopiva viime vuonna koetun ensimmäisen korona-aallon talousvaikutuksia vastaan, mutta ei enää toisen ja kolmannen tartunta-aallon vaikutuksia vastaan.
Alkusoittoa velka- ja tulonsiirtounionille
Myös Euroopan keskuspankin EKP:n johtokunnan italialaisen jäsenen Fabio Panettan mukaan EU:n 750 miljardin euron tukipaketti on liian pieni, ja hän toivoo mittavaa rahapoliittista ja fiskaalista lisätukea, jotta euroalueen talous saataisiin toipumaan. Panettan mukaan elvytyspaketti voi toimia myös mallina tuleville tukipaketeille.
– Suomelle jää nettomaksajan rooli Etelä-Euroopan huonosti hoidettujen talouksien tukemisessa. Tukipaketin hyötyjiä ovat etenkin Italia ja Espanja, Koponen muistuttaa.
– Ymmärrettävästi tuesta hyötyvät maat kannattavat tulonsiirtoa, mutta vastikkeeton raha ei kuitenkaan kannusta Etelä-Euroopan maita laittamaan talouksiaan kuntoon ja tekemään kipeitäkin rakenteellisia uudistuksia, ettemme olisi tässä samassa tilanteessa uudelleen vähän ajan päästä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ylivelkaantuneet maat Fabio Panetta EU-elvytyspaketti koronapandemia Tulonsiirtounioni Ari Koponen Emmanuel Macron Tytti Tuppurainen Sanna Marin Suomi Ranska talous Espanja
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eduskunta ei ole vielä edes hyväksynyt EU-elvytyspakettia – vihreät ministerit ja valtiovarainministeri Vanhanen mehustelevat jo, miten rahat törsätään

Taloustieteen emeritusprofessori Virén valtioneuvoston EU-elvytyspaketin saldosta: “Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että elvytysvaikutus on nolla”

EU:n elvytysrahat lentämässä taivaan tuuliin – Koponen: “Tämä on täyttä hulluutta”

Päähallituspuolueilla keskustalla ja demareilla umpisekava linja EU-elvytyspakettiin – sanataiteileva ministeri Tuppurainen osaa jo yhtä aikaa kannattaa ja vastustaa EU-elvytystä

Kansanedustaja Ari Koponen vaatinut Tuppuraiselta kolme kertaa vastausta kysymykseen: “Mitä tapahtuisi, jos Suomi ei hyväksyisi EU-tukipakettia tällaisenaan” – ministeri vaikenee edelleen

Kylmäävä fakta vanhustenhoidossa tuo esiin pääministerin puheiden ja tekojen ristiriidan – Koponen: “Todella julmaa”

Tavio: Koronarahaa myös suomalaisille

Taloustieteiden professori Lacalle: EKP:n löysä rahapolitiikka pistää pieni- ja keskituloiset ahtaalle

Suomalaiset rahoittavat Italian lapsitalkoot ja Espanjan lyhennetyn työviikon – Koponen: “Miksi hallitus tekee tämän meille?”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.