Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan tullaan säätämään laki, joka mahdollistaa kaupunkiseuduilla ruuhkamaksujen käyttöönoton. Valtiovarainministeriö suunnittelee parhaillaan ruuhkamaksuja veroksi, jonka perisi valtio.

Kansanedustaja Ari Koponen on kritisoinut lakihanketta kovalla kädellä jo useaan otteeseen. Hallituksen kaavailemat tienkäyttömaksut ovat herättäneet vastustusta perussuomalaisten lisäksi myös kansalaisissa ja elinkeinoelämän piirissä.

– Meidän tulee tehdä kaikkemme estääksemme hallituksen aikeet ruuhkamaksuista. Niiden hyvät puolet loistavat poissaolollaan, mutta huonojen puolien lista on varsin pitkä: toteutuessaan ruuhkamaksut laskisivat kehyskuntien asuntojen arvoa, heikentäisi seutumme elintärkeitä kasvun edellytyksiä kuten työtä, yrittäjyyttä, liikkumista ja sen myötä elinvoimaa. Myös työnteon kannustimet murenisivat totaalisesti, Koponen paaluttaa.

Elinkustannukset jo nyt tapissa

Pieni- ja keskituloisten ostovoima heikkenee kohonneen inflaation myötä, ja työssäkäynti on jo käynyt monelle kannattamattomaksi kasvaneiden kustannusten myötä. On arvioitu, että tietullit toisivat jopa 1 500 euron lisälaskun kaiken muun päälle.

Koposen mukaan tässä tilanteessa pitäisikin miettiä ruuhkamaksujen sijaan kevennyksiä autoilun, työnteon ja asumisen verotukseen.

– Nyt tarvitaan konkreettisia toimia työllisyyden ja työnteon kannattavuuden nostamiseksi sekä ihmisten ostovoiman parantamiseksi. Se on hallituksen tehtävä ja koko Suomen kohtalon kysymys. Tietullit ei ole vastaus mihinkään, päättää Koponen

SUOMEN UUTISET