
LEHTIKUVA
Koskela: Miten hallitus aikoo turvata metsäteollisuuden toimintaedellytykset?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela on jättänyt kirjallisen kysymyksen suomalaisen metsäteollisuuden toimintaedellytysten turvaamisesta.
– Maailmanpoliittisen tilanteen takia on tullut välttämättömäksi, että Suomi katkaisee vuosien saatossa aina vain merkittävämmäksi muodostuneen energiariippuvuutensa Venäjään. Suomi on yksi eniten Venäjän energiasta riippuvaisista EU-maista. Suomi tuo ison osuuden käyttämästään uraanista, öljystä ja maakaasusta itärajan takaa. Venäjältä tuodaan myös paljon puuta. Tuontihakkeen määrä on lisääntynyt samaan aikaan, kun esimerkiksi turvetuotantoa on ajettu alas, Jari Koskela kirjoittaa
Turvetta ja puupolttoaineita
Koskelan mielestä energiaomavaraisuutta nostettaessa on käytettävä niitä resursseja, joita Suomella on käytössä. Tällä hetkellä se tarkoittaa turvautumista Suomen laajoihin turvealueisiin ja metsiin.
– Samalla kun kotimaisia puupolttoaineita pitää ainakin tässä hetkessä lisätä, on EU:ssa monia suunnitelmia, jotka toteutuessaan rajoittavat suomalaisten metsien käyttöä. Sekä kestävän rahoituksen taksonomiaesitys että LULUCF-asetus asettaisivat Suomen metsäteollisuudelle suuria rajoitteita, Koskela huomauttaa.
Toimintaympäristö turvattava
EU:n asetuksissa isoksi ongelmaksi muodostuu niin sanottu merkittävän haitan välttämisen periaate (DNSH). Merkittävää haittaa ei ole selkeästi määritelty, joten on uhka, että mikä tahansa metsiin liittyvä toiminta aiheuttaa valituskierteen. Metsäteollisuutta rajoittavat lisäksi kansallisella tasolla uusi ilmastolaki sekä luonnonsuojelulaki.
– Miten hallitus aikoo turvata puupolttoaineiden saannin tilanteessa, jossa Venäjä-riippuvuutta vähennetään ja kotimaista puuta tarvitaan enemmän? Miten hallitus aikoo turvata metsäteollisuuden toimintaympäristön tilanteessa, jossa tätä toimintaympäristöä rajoittavat niin uudet kansalliset lait kuin Euroopan unionissa suunnitteilla olevat metsien käyttöä rajoittavat asetuksetkin? Entä miten varmistetaan se, että metsänomistajien oikeuksia ei tulla kaventamaan ja päätökset metsäpolitiikasta tehdään kansallisella tasolla, Koskela kysyy hallitukselta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari: Aikooko EU-komissio antaa edes tilapäisiä helpotuksia turpeen käytölle?

EU-komissiolta ehdotus metsäkadon pysäyttämiseksi – ympäristövaliokunnan perussuomalaiset: Vaarallista Suomen metsäteollisuudelle

Hallitus suunnittelee taas uusia ilmastorasitteita – Purra: ”Miksi ette tässäkään tilanteessa voi luopua kustannuksia lisäävistä toimista?”

Purra: Saksa korjaa energiapolitiikkansa virheitä, Suomikin pystyy siihen

Perussuomalaiset: Hallituksen esitys uudeksi ilmastolaiksi on susi jo syntyessään

Hollantilainen EU-komissaari alkoi opastaa Hakkaraista metsien käytöstä – kuittasi takaisin: ”Neuvommeko me suomalaiset teitä tulppaanin kasvatuksessa?”

Reijonen vaatii metsänomistajien hankintahakkuun verovapauden nostoa: “Verovapauden kiintiön nostaminen toisi ansaintamielessä helpotusta myös maatalousyrittäjille”

Ulkomaiset rahastot haalivat suomalaisten metsiä – Tynkkynen: “Metsät siirtyvät pienomistajilta kasvottomille rahastoille”

Huhtasaari pettyi EU:n kolmikantaneuvottelujen lopputulokseen: Suomelle kallista vihreyttä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.