Kreikan saarille tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on taas kasvanut kelien parannuttua Egeanmerellä. Vielä viime viikolla vaikutti siltä, että EU:n ja Turkin välinen palautussopimus vähentäisi tuntuvasti uusien turvapaikanhakijoiden tuloa Kreikan saarille.

Uutistoimisto Reuters kertoo tiistaiaamun ja keskiviikkoaamun välillä saarille tulleen 766 uutta turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut myös Välimeren keskiosissa. Italian saarten tulijaluvut ovat olleet kasvussa.

Palautukset Turkkiin alkavat maanantaina

Kreikka ja Turkki ovat valmistautumassa maaliskuun 20. päivästä alkaen saapuneiden turvapaikanhakijoiden palautukseen takaisin Turkkiin. Molemmat maat kertovat, että lainsäädännölliset esteet on raivattu ennen maanantaita, jolloin palautusten olisi määrä alkaa.

Tunteet ovat kuumenemassa ennen palautuksen alkua. Turvapaikanhakijat ottivat yhteen Chíoksen eristysleirillä. Viiden ihmisen kerrotaan saaneen sairaalahoitoa vaatineita vammoja.

Amnesty International moittii sopimusta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsee palautussopimuksen Turkkiin, sillä järjestön mielestä Turkki ei ole turvapaikanhakijoille turvallinen maa.

Järjestön mukaan Turkki palauttaa Syyriasta tulleita pakolaisia takaisin Syyriaan.

Turkki on puolestaan kertonut, että se palauttaa ne, jotka eivät ole hakeneet turvapaikkaa Turkista. Turkki muistuttaa, että se on vastaanottanut syyrialaispakolaisia jo viiden vuoden ajan.

Henri Myllyniemi