RUOTSI @ Pankkien jättimäiset tulokset herättävät kiihtyvää keskustelua lahden tuolla puolen. Voitot ovat riippumattoman ruotsalaisasiantuntijan mielestä käsittämättömiä ja osoitus siitä, että toimiala ei ole terve. Suomessa pohjoismaisten pankkien miljardivoitoista ja niiden oikeutuksesta ei ole juurikaan kohistu.

Kilpailu Ruotsin pankkimarkkinoilla ei arvostelijoiden mielestä toimi. Pankit rahastavat nousevilla koroilla ansiottomasti ja repivät voittonsa asuntovelallisten selkänahasta. Maksajiksi joutuvat loputkin kansalaisista vuokrien nousun myötä.

– Asuntolainojen korot nousevat korkeuksiin samaan aikaan, kun ruotsalaistalouksien muutkin kulut kasvavat. Ja nyt pankit näkevät tilaisuutensa tulleen voittomarginaalien lisäämiseen. Harvinaisen törkeää, totesi äskettäin omistusasujien pääekonomisti Håkan Larsson TV 4:n uutisissa.

”Suurpankkien toiminta muistuttaa kartellia”

Lääkkeeksi kuluttajan kurjuuteen on tarjottu pankkikilpailun lisäämistä. Apuun on huudettu sekä Finanssivalvontaa että porvarihallitusta. Valtiovarainministeri Elisabeth Svantesson onkin ehdottanut lääkkeeksi kilpailun lisäämistä ja kuluttajalle mahdollisuutta irtisanoa lainansa ripeästi sekä vaihtaa pankkia.

-Neljä suurpankkia ovat muuttuneet toistensa kaltaisiksi viime vuosikymmeninä. Ne reagoivat pitkälti samoin ja muuttuvat korkoja kuorossa. Pankkien lainaehdot ovat vaikeasti ymmärrettäviä ja neuvottelutyyli hankala. Kyseessä on kartellia muistuttava kulttuuri, arvioi riippumaton pankkiekonomisti Claes Hemberg uutistoimisto TT:n kiertoartikkelissa.

”Poliittista peliä”

Pankkien sisällä näkemys kilpailutilanteesta ja voitoista on toki täysin erilainen. Kilpailu on kovaa ja rahan hinta kuluttajalle on kohtuullinen. Keskustelu pankkien voitoista nähdäänkin helposti ”populistisena”.

-En ymmärrä tällaista, pankit eivät ole sen kannattavampia kuin muutkaan pörssiyritykset, kummastelee kohua Danske Bankin analyytikko Andreas Håkansson.

-Mielestäni keskustelu on kieroutunutta ja tuntuu jonkin sortin poliittiselta peliltä, jossa pankkeja voidaan mollata ja muut toimijat jättää rauhaan.

Ruotsin kuluttajajärjestö huomauttaa, että pankkien tehtävä on tuottaa voittoa osakkailleen, eikä välttämättä palvella asiakkaan etua. Siksi jokaisen velallisen oma aktiivisuus on tarpeen.

SUOMEN UUTISET