Usein kuultu ”Go woke go broke” tarkoittaa vapaasti käännettynä ”Aloita wokettaminen, koe konkurssi”. Sanonta muuttui todeksi Yhdysvaltojen 16. suurimman pankin Silicon Valley Bank kaaduttua viime viikolla. Piilaakson innovaatiosektorin rahoittaja tunnettiin myös woke-henkisyydestään. Pankin riskienhallinnan johtajasta tuli kansainvälisesti näkyvä woke-sankari samoihin aikoihin kun hänen firmansa kulki kohti tuhoa, ja asiakkaat menettivät säästönsä. Amerikkalaisen Home Depot -firman perustaja Bernie Marcus arvelee woken olevan osasyy pankin epäonnistumiseen. Hänen mielestään woke ja yhteiskuntavastuu veivät huomiota yrityksen tavanomaiselta johtamiselta. Finanssisektori elää tällä hetkellä jännityksessä siitä, onko SVB:n tapaus vasta alkusoittoa suuremmalle kriisille.

Korkotasojen nousu moukaroi pankkisektoria ympäri maailmaa. Piilaakson startupeja rahoittanut, Yhdysvaltojen 16. suurin pankki Silicon Valley Bank (SVB) ajautui viime viikolla konkurssiin. Tapauksesta tekee erikoisen se, että vielä lopun aikoina yhtiön riskienhallinnan päällikkö oli kunnostautunut woke-agendojen parissa. Diversiteetti ja inklusiivisuus eivät kuitenkaan antaneet suojaa tavanomaisilta taloudellisilta ongelmilta.

New York Post -lehti avaa monikansallisen yhtiön eriskummallisia woke-hankkeita kriisin aattona. Ison-Britannian jaoston riskienhallinnan johtotehtävissä toiminut Jay Ersapah oli mm. puuhastellut ”LGBTQ+-ohjelmia”, ”turvallisia tiloja” ja työpajoja ”kaapista ulos tulemisen tarinoille”. Samaan aikaan yhtiö kulki kohti tuhoaan.

Jay Ersapah oli ajamassa firmaan ensimmäistä, kuukauden mittaista pride-kampanjaa. Hänen johdollaan perustettiin myös blogi sateenkaarinuorten mielenterveysasioille, joilla ei kuitenkaan ollut suoraa kytköstä yrityksen ydintoimintaan.

”Sanonta ’et voi olla asioita, joita et voi nähdä’ vetoaa minuun”, Ersapah sanoi firman nettisivuilla. ”Kun vartuin aikuiseksi, minulle ei ollut esikuvia, sillä olen queer-persoona, värillinen ja ensimmäisen sukupolven maahanmuuttaja työväenluokkaisesta perheestä”.

Ersapahin intoilu pankkinsa Euroopan puolen LGBTQIA+ -henkilöstöresurssien ryhmän johdossa huomattiin laajasti. Hänet nimettiin pankkinsa ”erinomainen LGBT+ -roolimalli 2022” -listalle. Yhtiö levitti listaa työntekijöilleen vain neljä kuukautta ennen kuin viranomaiset lopulta sulkivat pankin maksukyvyttömyysongelmien takia.

Woke ja yhteiskuntavastuu veivät huomiota yrityksen tavanomaiselta johtamiselta.

Riskienhallintajohtaja hääräsi myös ”monimuotoisten roolimallien” hankkeen johtajana sekä mentoroi vapaaehtoisesti maahanmuuttajataustaisille johtajille suunnatussa verkostossa. Ersapahin ulosannin perusteella sai helposti kuvan, että vähemmistöaktivismi oli hänelle varsinaista taloudellisten riskien hoitamista suurempi huolenaihe ja intohimo:

”Minulla on etuoikeus olla mukana LGBTQ+ -henkilöstöresurssien ryhmän johdossa ja jakaa tietoutta queer-kokemuksista, verkostoitua kansalaisjärjestöjen kanssa ja ennen kaikkea luoda yhteisöllisyyttä sateenkaari-ihmisten ja heidän liittolaistensa kesken.”

Ersapahia ei tavoitettu antamaan kommenttia tapaukseen. Viime viikon perjantaina Kalifornian finanssivalvontaa suorittava viranomainen sulki pankin kuultuaan, että 21 miljardin velkakirjamyynneistä oli koitunut lähes kahden miljardin dollarin tappiot. Yleinen korkotasojen nousu sekä teknologiasektorin hyytyminen ovat vaikeuttaneet yhtiön liiketoiminta-asemaa.

”Harmittaa niiden ihmisten puolesta, jotka menettävät kaikki rahansa tämän woke-pankin takia”

Loppuviikosta amerikkalaisen Home Depot -firman perustaja Bernie Marcus kommentoi Fox Newsille, että kenties yhtiön woke-keskeisyys oli yksi syistä, jotka johtivat firman tuhoon.

”Harmittaa niiden ihmisten puolesta, jotka menettävät kaikki rahansa tämän woke-pankin takia. Ja siis, oli vielä ikävämpää kuulla, että pankin johto myi osakkeitaan ennen konkurssia. — Kukaties oikeuslaitos lähtee heidän peräänsä? Se on woke-firma, joten ehkä ei. He varmaan pääsevät pälkähästä.”

Pitkän linjan bisnesmies moitti myös Bidenin hallintoa, joka on yllyttänyt yrityksiä puuhastelemaan yhteiskuntavastuun parissa ja laiminlyömään perinteiset taloudelliset haasteet.

”Tällaisia pankkeja johdetaan huonosti, koska jokaisen huomio on diversiteetissä ja kaikissa noissa woke-jutuissa, eikä siinä tärkeimmässä, eli omistajien intresseissä.”, Marcus sanoi. Hänen mukaansa sosiaalipolitiikka ei kuulu pankin tehtäviin. Varsinkaan nyt mistään wokesta ei ole apua korvaamaan ihmisille heidän menetettyjä säästöjään.

SVB:n kaatuminen ei ole merkityksetön yksittäistapaus, vaan pelottava esimerkki koko pankkisektorille. Tällä hetkellä finanssimaailmassa pelätään, että tulipalo leviää laajemmalle sekä oikeiden tappioiden että myös paniikkireaktion myötä. Toiset myös näkevät, että suuren ja harvinaislaatuisen innovaatiorahoittajan kaatuminen merkitsee aikakauden loppua, innovaatioiden ja Piilaakson romahdusta.

SUOMEN UUTISET