Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on Suomen elossa olevista poliitikoista kuudenneksi arvostetuin. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan ylivoimaisesti arvostetuin poliitikko Suomessa on presidentti Sauli Niinistö. Alle 50-vuotiaiden keskuudessa Halla-aho nousee kuitenkin kakkostilalle.

Toiseksi arvostetuin poliitikko on Valittujen Palojen Wyman Dillon -tutkimuslaitoksella teettämän tutkimuksen mukaan koko väestön keskuudessa keskustalainen pääministeri Juha Sipilä, Ilta-Sanomat kertoo.

Seuraaville sijoille asettuivat Kokoomuksen valtiovarainministeri Petteri Orpo, Sinisten ulkoministeri Timo Soini sekä Keskustan europarlamentaarikko ja kansanliikkeen presidenttiehdokas Paavo Väyrynen.

Nämä neljä ovat kuitenkin arvostettuja ennen kaikkea yli 50-vuotiaiden joukossa. Halla-aho taas on arvostettu alle 50-vuotiaiden ja erityisesti miesten keskuudessa.

Nyt julkaistu kysely vahvistaa Iltalehden kesällä Taloustutkimuksella teettämän kyselyn tuloksen. Sen mukaan Halla-aho oli suosituin henkilö pääministeriksi alle 50-vuotiaiden joukossa, ja 25-34-vuotiaiden keskuudessa suorastaan ylivoimainen ykkönen.

Naispoliitikoista arvostetuin oli Vasemmistoliiton Li Andersson, joka tuli sijalle 8. Eniten sukupuolittunut arvostus oli kyselyn mukaan entisellä presidentillä Tarja Halosella, jota arvostivat käytännössä vain naiset. Halonen sijoittui kyselyssä kymmenenneksi.

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren sijoitus oli kaikkien poliitikkojen joukossa 19. ja naisten sarjassa viides.

Kansallismielisyys on eurooppalaisten nuorten trendiaate

Maahanmuuttokriittisyys ja kansallismielisyys näyttäisi Euroopassa olevan tulevaisuuden trendi, joka on vähitellen valtavirtaistumassa.

Kansallismielisyys yleistyy, kun nuoret ikäpolvet pääsevät valtaan, ja toisaalta luonnollinen poistuma vanhemmista ikäluokista vähentää humanitaariseen maahanmuuttoon ja eurofederalismiin kritiikittömästi suhtautuvien puolueiden kannatusta.

Esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa viime keväänä Kansallisen rintaman ehdokas Marine Le Pen sai lähes puolet nuorten äänistä, kun taas yli 65-vuotiaista vain viidennes tuki häntä, Independent analysoi toukokuussa.

SUOMEN UUTISET