Suomi on rakennettu kovalla työllä. Ehkä liiankin kovalla, ainakin näin ajattelivat ennen sotia syntyneet isovanhempamme, jotka kärsivät vilua ja nälkää, kun raatoivat itselleen leipää, aloitti perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtaaari vappupuheensa Porissa. Suomen Uutiset julkaisee Huhtasaaren puheen kokonaisuudessaan.

Kova työ loi Suomeen vaurautta ja menestystä. On jotenkin luonnollista, että jokainen sukupolvi haluaa seuraavalle sukupolvelle hieman helpomman elämän. Näin siinä kävikin. Suuret ikäluokat olivat vielä kovia tekemään töitä ja minun ikäluokkani on päässyt valmiiseen pöytään, eli elämään hyvinvointivaltiossa, jossa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa. Lääkäriin on myös päässyt ilman paksua lompakkoa, koska meille luotiin toimiva julkinen terveydenhuolto.

Seisova vesi mätänee. Minun pullamössösukupolvelleni työ ei maistu samalla tavalla kuin aiemmille sukupolville. Työtä ei arvosteta enää samalla tavalla kuin ennen.

Varhaiskasvatuksen opettaja kertoi, että varsinkin nuoria valmistuneita on vaikea saada ottamaan virkaa vastaan, koska heille ei käy kokopäivätyö. He haluavat valita ne kuukaudet, jotka ovat vuodessa töissä ja sitten kiertää maailmaa, asua vaikka Intiassa loppuvuoden. Ei kai siinä mitään pahaa ole nähdä maailmaa, mutta päiväkotia ei oikein voi pyörittää lasten oikeuksia kunnioittaen, jos henkilökunta ei sitoudu työhön.

Me muutumme, emmekä aina parempaan suuntaan. Työhön suhtaudutaan eri tavalla kuin ennen. Ahkeruus ei ole enää ilomme, eikä työ intohimomme. Uskomatonta, mutta totta, että jopa marjat mätänevät metsään, ellei Thaimaasta asti ilmastoa saastuttaen lennetä tänne niitä poimimaan.

Nyt on rahat loppu. Hallitus on leikannut hurjasti kaikkea ja silti rahat eivät riitä edes niihin jäljellä oleviin palveluihin ilman velkaantumista. Me keskitymme puhumaan, kuinka etuuksia leikataan ja kaikesta säästetään. Niin pitääkin ja poliitikkoja kuuluu arvostella. Me koskemme ihmisen elämään ja se tuntuu monen kodissa. Meidän kuitenkin pitäisi puhua vielä enemmän siitä, miksi rahat eivät riitä. Miksi meillä ei ole kasvua, investointeja ja yhä kasvavia yrityksiä. Emme me mistään muualta rahaa saa, toisin kuin jotkut toiset Euroopan maat. Puola saa EU:sta runsaasti tulonsiirtoja, joihin mekin osallistumme, koska olemme nettomaksaja.

Olin valiokuntamatkalla Brasiliassa. Voi nälän määrää! Enkä nyt viittaa nälänhätään, koska ruokaa maatalouden suurvallassa ainakin riittää. Toki Brasiliassa on slummeja, korruptiota ja ongelmia. Kuitenkin Brasilian kasvuhakuisuus oli käsinkosketeltavaa.

Brasilian viennistä puolet tulee maataloudesta. Maatalous kehittyy ja tuottavuus kasvaa koko ajan. Brasilialla on missio, tahto ja päämäärä. He haluavat kasvaa. Tutkijat kehittävät yhä parempia tapoja viljellä. Jopa alueilla, jossa ei kasva juuri mitään, he ovat onnistuneet rikastuttamaan maaperää ja kohta siellä jo viljellään soijaa. Sokeriruo’osta valmistetaan bioetanolia, jota saa tankata autoonsa verrattuna normbensiiniä halvemmalla. Niin sanotut kehitysmaat kehittyvät ja me taannumme. Ei se noin voi olla.

Kasvu tulee ideoista ja valtavasta halusta menestyä.

Asenteen on muututtava ja prioriteettien vaihduttava. Brasiliassa tutkijat keskittyvät siihen, miten voisi saada lisää ruokaa. Suomessa ja myös Euroopassa tutkijat keskittyvät syihin, miksi maataloutta pitäisi vähentää. Esimerkiksi Hollannissa vaadittiin lehmien määrän puolittamista. Ei ihme, että ympäri Eurooppaa ihmiset ovat järkyttyneitä. Poliitikot ovat olleet ihan höpöjä ja päättäneet tehdä höpöjä päätöksiä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi todellisuuden kuitenkin lähelle. Suunta on jo muuttumassa. Suomen hallitus ajaa EU-komission työohjelmaan kestävää biotalouden tunnustamista. Biotaloudessa on Suomen mahdollisuus loistaa.

EU on antanut byrokratiahelpotuspaketin maatalousektorille. Komissio vahvistaa myös tuottajien asemaa tuomalla läpinäkyvyyttä ruokaketjun tulonmuodostukseen.

Muutos on mahdollinen ja muutos on jo alkanut. Meillä on kaksi vaihtoehtoa, joko menestyä tai taantua. Jos jatkamme taantumista, ei meillä jatkossa ole enää edes mistä leikata ja säästää.

Toivotan teille kaikille oikein hyvää vappua ja kaunista kevättä!

LAURA HUHTASAARI