Kansanedustaja Leena Meri (ps.) toteaa ay-liikkeen kuittaamien miljoonien eurojen verovapaiden osinkotulojen olevan yleisen veronmaksumoraalin kannalta ongelmallisia. Hän poistaisi ay-liikkeen osinkotulojen verovapauden.

Meri kertoo useiden kansalaisten olleen häneen yhteydessä osinkoasiasta. Hän pitää ongelmallisena sitä, että ay-liike luetaan lähes automaattisesti yleishyödylliseksi yhteisöksi.

– Voidaankin kysyä, miten yleishyödyllisellä yhteisöllä voi olla osinkotuloja miljoonia, joista se ei maksa veroja. Mihin yleishyödyllinen yhteisö käyttää saamansa verovapaat osingot, Meri kysyy.

Meri muistuttaa, että lain mukaan yleishyödyllisten yhteisöjen tulee toimia yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi. Niiden toiminta ei saa kohdistua vain rajoitettuihin henkilöpiireihin eivätkä tällaiset yhteisöt saa tuottaa toimintaan osallistuville taloudellista etua osinkona tai ylisuurina palkkoina.

– Ay-liikkeen miljoonat verovapaat osinkotulot ovat kyllä aika ristiriidassa lain pykälien kanssa. Mielestäni ay-liikkeen osalta verovapaus pitäisi poistaa ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen osalta verovapaudelle pitäisi määritellä joku kohtuullinen yläraja. Siksi tein asiasta tänään kirjallisen kysymyksen, toteaa Meri.

Kirjallinen kysymys kuuluu näin: ”Aikooko valtiovarainministeri ryhtyä toimenpiteisiin, jotta yhteiskunnallisen veronmaksumoraalin kannalta haitallinen käytäntö tulkita ay-liike yleishyödylliseksi yhteisöksi osinkotulojen verottomuuden osalta muutetaan tai että yleishyödyllisten yhteisöjen verovapaus poistetaan tai verovapaille osinkotuloille laitettaisiin verottomuuden osalta kohtuullinen yläraja?”

SUOMEN UUTISET