Venäjän talous on sekavassa tilassa ja Ukrainan konflikti ratkaisematta. Yhdysvallat on valmis lisäämään talouspakotteita, vaikka Venäjä on menossa polvilleen edellistenkin edessä. Dosentti Arto Luukkanen varoittaa ahdistamasta suurvaltaa nurkkaan. Venäjän johto voi yrittää ulos umpikujasta hyvinkin väkivaltaisesti ja arvaamattomasti.

-Venäläisiä tietysti huolestuttaa hintojen nousu ja kaikki uutiset maailmalta, jotka kertovat, että jännitys tiivistyy. Tämä johtaa siihen, että venäläisten ostovoima pienenee ja esimerkiksi matkailu Suomeen nyt uutena vuotena ja sen jälkeenkin vähenee.

Näin toteaa Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen lehtori, dosentti Arto Luukkanen (ps.) Helsingin yliopistosta.

– Tämä on ikävä asia. Mutta ihan niin kuin suomalaisetkin huolestuvat tästä tilanteesta, niin myös venäläiset huolestuvat.

Presidentti Vladimir Putinilla on Levada-tutkimuskeskuksen tekemän selvityksen mukaan kansan ehdoton tuki, 70-80 prosenttia kansasta seisoo hänen takanaan.

– Vaikeina aikoina niin venäläiset kuin suomalaisetkin luottavat johtajiinsa, Luukkanen analysoi.

Luukkasen mukaan kaikki suurvallat, myös Venäjä, pyrkii optimoimaan oman vaikutusvaltansa niin naapurimaissaan kuin myös maailmanlaajuisesti. Ja suurvalta pyrkii tietenkin vaikuttamaan myös suomalaisten mielipiteisiin. Se tapahtuu monella eri tavalla ja tietenkin median välityksellä.

Onko media sitten ylireagoinut Venäjän vaikeuksiin?

– Median tapa on nostaa asiat hyvin räväkästi esille ja samalla kärjistää ja tiivistää asioita. Joskus se on äärimmäisen hyvä juttu. Nykyisessä konfliktitilanteessa se voi kuitenkin eskaloida, pahentaa tilannetta. Median tietenkin täytyy toimia omien sääntöjensä mukaisesti ja olla puolueeton tiedonvälittäjä, mutta siitä huolimatta kannattaisi pohtia sitä, mihin tämä voi johtaa.

Miten Suomen pitäisi toimia tässä tilanteessa?

Suomen valtiojohdon kannattaa pitää vakaa linja, eikä hötkyillä. Mielestäni presidentti Niinistö on toiminut tässä asiassa hyvin ja pyrkinyt löytämään keskusteluyhteyttä osapuolten välille. Lähtökohta on se, että jossain vaiheessa järki voittaa ja silloin se, joka pystyy rakentamaan tämän keskusteluyhteyden, tekee oikein. Tässä mielestäni Niinistö toimii presidentin virkansa perusteella oikein hyvin.

Jos Venäjä ahdistetaan nurkkaan, eikö se silloin ole erityisen vaarallinen?

Jos Venäjä johto menettää tässä tilanteessa oman arvovaltansa, se on kaikkein huonoin vaihtoehto. Se merkitsee sitä, että Venäjän pitää reagoida entistä miehekkäämmin ja kovemmin ja siitä voi seurata väkivallan ja arvaamattoman konfliktin kierre.

Miten kauan Venäjä kestää talousvaikeuksia?

– Venäläiset ovat tottuneet tulemaan toimeen vaikeissa olosuhteissa. Se on varmaankin eräs kaikkein kestävimmistä ja sitkeimmistä kansoista. Nyt kuitenkin ollaan mahdollisesti jo turvautumassa varantojen ja rahastojen myyntiin. Näyttää siltä, ettei tämmöinen meno voi jatkua enää pitkään. Siinä mielessä tapahtumat voivat johtaa siihen, että poliittinen tai sotilasjohto voi laskea, että kannattaa toimia nopeasti. Ennemmin kuin odottaa sitä, että hiljaa kuristetaan. Se on se kaikkein ikävin vaihtoehto.

Suomalaisten ei dosentti Luukkasen mukaan kuitenkaan tarvitse olla turhan huolissaan: Suomen ja Venäjän raja on rauhallinen. Valveilla pitää kuitenkin olla ja huolehtia omista kansallisista eduista.

– Jokainen suomalainen voi kaikesta huolimatta syödä joulukinkkunsa ihan rauhassa.

SUOMEN UUTISET